Kuin Ram Pam Pam

08.12.2023, Aihe: Tapahtumat / Kirjoittaja Mari Vuorela

Teknologinen kehitys muuttaa ihmisen tekemän työn tarvetta. Työmme muuttuu kognitiivisemmaksi ja epärutiininomaiseksi. Eli toisin sanoen vaikeammaksi haastaen jatkuvaan uuden oppimisen tarpeeseen. Työn muutos ja kuormittuminen näkyvät monen työssä ja arjessa. Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi puhui marraskuisessa Taloushallintofoorumissa digitaalisen maailman tuomasta muutoksesta aivojen ja työn kuormituksessa.

Teknologia on pysyvästi läsnä työssämme. Työmuistin ulkoistamisella sujuvoitamme arkeamme, mutta samalla tehden meistä entistä enemmän riippuvaisia teknologiasta. Pyrimme keventämään mielen kuormitusta, mutta samassa digitaalisten ärsykkeiden määrä kasvaa vauhdilla. Ja kun mieli kuormittuu, muistin ongelmat alkavat näkyä - juuri puhuttu unohtuu mielestä, keskittyminen häiriintyy ja tunteet nousevat herkästi pintaan..

Stressistä rentoutumiseen

Stressireaktion vastareaktio on rentoutumisreaktio, joka syntyy, kun mielessä tai ympäristössä ei ole stressinaiheuttajia. Miten voisimme päästä tähän?

Monilla meistä palautumisen hetket on vähentyneet ja luonnollista aikaa rentoutumisreaktiolle ei ole riittävästi. Kuormittuneen mielen kanssa voi kuitenkin edetä pienin askelin. Anna ajatusten harhailla riittävästi, sillä se vapauttaa mieltä luovalle ajattelulle. Tarvitsemme näitä toimettomuuden ja levähtämisen hetkiä.

Kuin Bessin Ram Pam Pam

Lyövätkö sydämet eri tahtiin? Mielemme tarvitsee empatiaa ja yhteyttä toisiimme. Teknologia ja digitaalisuus muuttavat tapaa, miten olemme vuorovaikutuksessa toistemme kanssa.

Läsnäolon kokemus syntyy yhteydestä ja samasta tunnetilasta. Tunteet tarttuvat, hyvässä ja pahassa. Samakaltainen ja yhteinen kokemus herättää ja syventää luottamusta. Digitaalisessa vuorovaikutuksessa onnistumiseen vaikuttavat suunnittelu, oikeiden kanavien valinta, panostaminen ja yhteisen tahdin löytäminen.

Ruoki hyvää tahtoa.

*****

Mari Vuorela on Kiinkon viestintäpäällikkö, jonka työssä yhdistyvät kiinteistö- ja rakentamisalan osaamisen kehittäminen, tapahtumat ja viestintä. Aina tilaisuuden tullen hän haaveilee kaukomatkoista ja lämpöisistä kesäpäivistä mökkilaiturilla Etelä-Karjalan kauniissa maisemissa.

1200x628_Liitutaulu_0622 Mari 12_2023

Kirjoita kommentti