Kiinteistönvälittäjältä vaaditaan tunneälyä ja asiantuntijaosaamista

18.01.2021, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Kriste Mäkelä

Hyvän välitystavan lähettiläs 2020-2021, Rauman Sp-kodin toimitusjohtaja, vastaava hoitaja ja kiinteistönvälittäjä Linda Leino kertoi meille ajatuksiaan kiinteistönvälitysalasta, hyvästä välitystavasta ja koulutuksesta. Vallitsevan tilanteen vuoksi jouduimme toteuttamaan haastattelumme sähköpostitse, mutta toivottavasti kevään tai kesän tullen pääsemme myös vierailemaan Raumalla.

”Monenlaiset kodit ovat tulleet tutuksi vuodesta 2011 alkaen, jolloin päädyin alalle aika vahingossa tradenomiksi valmistumisen jälkeen ja nyt ollaan tässä!”, Linda Leino sanoo.

Ammattitaitoaan Linda on käytännön työn lisäksi kehittänyt suorittamalla LKV- ja LVV-pätevyydet sekä Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon (KiAT). ”Työn ohella 2019-2020 suoritin alalla erittäin arvostetun Ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnon (YKV). Huhtikuussa 2020 sain myös oikeudet toimia kaupanvahvistajana. Pohjakoulutukseltani olen markkinointiin erikoistunut liiketalouden tradenomi (AMK) ja ylioppilas.”, hän kertoo opiskelutaustastaan.

Kiinteistönvälittäjän rooli ja hyvä välitystapa

Kiinteistönvälittäjän roolia ja hyvää välitystapaa Linda summaa seuraavasti: ”Kiinteistönvälittäjän rooli näissä kaikissa tilanteissa on yksilöllinen ja vaatii tunneälyä sekä asiantuntijaosaamista muun muassa verotukseen, ositukseen, rakentamiseen, kaavoitukseen tai vaikka perunkirjoitukseen liittyen. Hyvä välitystapa on jokaisen välittäjän peruskulmakivi. Sen noudattaminen luo alalle lähtökohdat, joita noudattamalla luodaan yhteiset toimintamallit ja lisätään samalla alan arvostusta. Olen saanut kunnian toimia Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Hyvän välitystavan lähettiläänä 2020-2021. Lähettilään roolissa pyrin tuomaan esille asiantuntijatyön merkitystä ja välittäjän tavallisen arjen rakentumista. Välittäjän tulee tietää paljon – ja vielä vähän lisää.”

LindaLeino1200x628

”Välitysalalla kaikki lähtee todellisesta halusta tuottaa asiakkaalle haluttu lopputulos. Kodin ostaminen ja myyminen ovat monelle asiakkaalle ainutlaatuisia ja poikkeuksetta suuria tapahtumia elämässä.”, sanoo Linda Leino

Kiinteistönvälittäjän ammatti, sen arvostus ja koulutuksen merkitys välittäjän uralla 

”Kiinteistönvälitysalasta on monenlaisia käsityksiä ja mielikuvia, mikä on tietysti luonnollista alan saaman runsaan medianäkyvyyden vuoksi. Kymmenen vuotta sitten juuri koulun penkiltä valmistuneena tradenomina alalla aloittaessani vastaan tuli nopeasti monenlaisia ennakkoluuloja ja nopeasti ymmärsin, että alan arvostus ei vielä tuolloin ollut kovinkaan suurta. Kymmenessä vuodessa on kuitenkin tultu huikea askel eteenpäin esimerkiksi kiinteistönvälittäjien koulutusvaatimusten, alan yleisten standardien sekä asiakkaiden vaatimusten suhteen.”, Linda pohtii.

Lisäksi hän toteaa, että välittäjän työ on jatkuvasti enemmän ja enemmän asiantuntijatyötä eikä alaa mielletä enää ainoastaan myyntityöksi: ”Asiakkaat ovat suuressa roolissa siinä, miten ala tulee kehittymään tulevaisuudessa. Nykyään ymmärretään osaamisen ja ammattitaidon merkitys, välittäjiltä osataan vaatia sellaista erityisosaamista, josta asiakkaat maksavat.”

Koulutuksen merkityksestä välittäjän uralla Linda totesi seuraavaa: ”Alan kehitys ja vaatimustaso niin koulutuksen kuin kokonaisvaltaisen osaamisen osalta on myös tulevaisuudessa asia, joka tulee olemaan huomattavasti nykyisestä suuremmassa roolissa mm. LKV-pätevyysvaatimusten kiristyessä. Itse uskon vahvasti koulutuksen vaikuttavan myös alalla menestymiseen ja osaavaan toimintaan.”

Kokemuksia ylemmästä kiinteistönvälittäjän tutkinnosta (YKV)

Linda kertoo koulutuksen olleen todella monipuolinen ja luennoitsijoiden erittäin ammattitaitoisia. ”Jokainen oli oman aihealueensa erityisasiantuntija. Luennoilla asiat käytiin kattavasti läpi ja vaikka pääsääntöisesti asiasisältö on tuttua, on välillä aiheellista myös haastaa itseään. Työn ohella tutkinnon suorittamiseen tulee varata riittävästi aikaa, tehtäviin on perehdyttävä myös lähijaksojen ulkopuolella.” Linda muistuttaa. ”Tutkielman laadinta oli mielenkiintoista. Aiheen valintaan kannattaa panostaa, jotta tutkielman laatimisesta saa parhaan hyödyn. YKV-opinnot toivat mukanaan huiman määrän erikoisosaamista, itsensä haastamista, varmuutta omaan tekemiseen sekä huikean joukon kollegoita eri puolelta Suomea.”

Tutustu Kiinkon tarjoamiin mahdollisuuksiin kiinteistövälitysalan osaamisen kehittämisessä.

*****

Kriste Mäkelä toimii koulutuspäällikkönä kiinteistönvälityksen koulutusalueella ja työskentelee mm. Ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnon ja markkinoinnin parissa. Vapaa-ajalla Kristen saattaa löytää, vuodenajasta riippuen esimerkiksi viljelypalstalta, sienimetsästä, museosta tai kokkailun parista.

Kirjoita kommentti