Energiatehokkuutta taloyhtiöihin

12.05.2025, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Kari Uusikukka

Energiatehokkuus taloyhtiöissä - mitä isännöitsijän tulee tietää?

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä on tärkeä tavoite, joka ei ainoastaan vähennä energiakustannuksia, vaan myös edistää ympäristöystävällisyyttä ja parantaa asuinmukavuutta.  Kokonaisuutena energiatehokkuus taloyhtiöissä on monimutkainen asia, mutta lopputulemana palkitseva.

Realistiset toiveet ja vaatimukset

Energiatehokkuuden suhteen on hyvä hahmottaa, mitä voi saavuttaa taloyhtiön koon, rakenteellisten ratkaisujen sekä maantieteellisen sijainnin osalta. On tärkeää, että isännöitsijä osaa keskustella taloyhtiön hallituksen kanssa odotuksista, kustannuksista ja mahdollisista riskeistä. Isommat taloyhtiöt voivat saavuttaa suurempia säästöjä energiatehokkuustoimenpiteillä, mutta toisaalta suuremmat hankkeet vaativat mittavampia investointeja. 

Lämmöneristyksien lisäämisellä esim. 1960 - 70 luvuilla rakennetuissa kiinteistöissä on suuri potentiaali energiansäästöön talotekniikan modernisoinnin yhteydessä. Mitä pohjoisemmassa ollaan, sitä suurempi osuus kustannuksista kohdistuu lämmitykseen, joten sitä suurempi on myös säästöpotentiaali. Epärealistisena voidaan pitää sitä, että energiakulutus laskisi nollaan. Tavoitteena tuleekin olla kulutuksen optimointi. 

Osaamisen kehittäminen ja asiantuntija-apu

Isännöitsijän rooli edellyttää jatkuvaa hankinta- ja osto-osaamisen kehittämistä, jotta hän pystyy kohtaamaan taloyhtiön energiatehokkuuden vaatimukset. Tämä tarkoittaa myös oman osaamisen päivittämistä koulutuksilla tai asiantuntijatilaisuuksiin osallistumalla. Usein isännöitsijän onkin viisasta turvautua ulkopuoliseen asiantuntijaan. Vaativat energiaremontit ovat hyviä esimerkkejä tilanteista, joissa asiantuntijan näkemys voi tuoda merkittäviä säästöjä ja parantaa päätöksentekoa.

Asiantuntijat ovat apuna tarkkojen laskemien laatimisessa kaikista eri vaihtoehdoista ja on tärkeää pitää isännöitsijöitä ajan tasalla tässä jatkuvasti kehittyvässä markkinassa. Liian suppeasti laaditut ja toteutetut energiansäästöhankkeet voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa uusien hankkeiden toteuttamisen jo muutamien vuosien päästä edellisestä. Tätä tilannetta haluamme kaikki välttää.

Tule kuulemaan lisää ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa elokuussa Isännöinnin edelläkävijät -ajankohtaispäivässä.

***** 

Kiinkon Vieraskynässä asiakkuusjohtaja Kari Uusikukka, Sitowise -The smart city company