22.05.2025, Aihe: Kansainvälistyminen / Kirjoittaja Anne Pitkänen
Järjestämme Kiinkossa vuosittain useita ammatillisia opintomatkoja. Rakennuttamisen RAP- ja RAPS-koulutusohjelmien osallistujien kanssa teemme keväisin opintomatkoja Eurooppaan.
Opintomatkojen tarkoituksena on oppia kohdemaan rakennuttamisesta, kuulla ajankohtaisista hankkeista sekä lisätä verkostoja niin rakennuttajakoulutusten osallistujien kesken kuin kohdemaan asiantuntijoiden suuntaan.
Keväällä 2025 vierailimme Lontoossa, kaupungissa, jossa aina tapahtuu. Lontoon kaupungin suunnittelu- ja kehitysjohtaja Gwyn Richards esitteli ryhmällemme etenkin Lontoon Cityn alueen kehittämistä ja rakentamisessa huomioitavia asioita, kuten jokaisesta rakennuksesta tulee olla näkymä St. Paulin katedraalille.
Lontoon kaupunki edellyttää kasvavissa määrin yleisölle avointen, maksuttomien kattopuutarhojen rakentamista. Vierailimme The Garden at 120:ssä, yhdessä Lontoon suurimmissa julkisissa kattopuutarhoissa. Kattopuutarha sijaitsee 15. kerroksessa toimistorakennuksen huipulla, ja sieltä on 360 asteen näkymät Lontoon skylineen – mm. Tower Bridge, The Shard, Walkie Talkie -rakennus ja St. Paul’s näkyvät selkeästi.
Kuulimme myös mielenkiintoisista rakennushankkeista Metropolitan Workshop’issa, joka on kestävän kehityksen ja innovatiivisten suunnitteluratkaisujen edistämiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto. Pia Berg ja Tom Mitchell kertoivat niin Carpenters Estaten kunnostamisesta kuin Mapleton Crescentistä, 27-kerroksisesta 89 asunnon kerrostalosta, jossa on 53 kohtuuhintaista ”pocket”-asuntoa. Talossa on kattopuutarhoja, jaettuja parvekkeita ja joenrantaterassi, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä. Asuintorni on rakennettu modulaarisesti: jokainen asunto on rakennettu ja varusteltu paikan päällä, ja nostettu paikalleen yhden kerroksen päivävauhtia.
Pääsimme myös The Earls Court Development Companyn vieraaksi. Alue on yksi merkittävimmistä lähivuosien aluekehittämisen kohteista. Entistä näyttely- ja messukeskuksen aluetta kehitetään elinvoimaiseksi kaupunginosaksi.
Earl’s Courtin suunnitelmiin kuuluu lähes 4000 uuden asunnon, kulttuurikeskusten, toimistojen, kauppojen ja ravintoloiden rakentaminen. Alueen rakennustöiden on määrä alkaa vuonna 2026, ja hankkeen odotetaan valmistuvan vaiheittain 2040-luvun alkuun mennessä. ECDC:n konsultoinnin ja sidosryhmäyhteistyön johtaja Jamie Hodge sekä vanhempi kehityspäällikkö Tarek Jumah esittelivät Earl’s Courtin kehittämissuunnitelmia ja kertoivat käytännön esimerkkejä, kuinka kaikkien alueella asuvien ja toimivien osapuolten toiveet alueen kehittämisestä otetaan huomioon esim. fasilitoimalla erilaisia osallistavia työpajoja.
Rambollin Lontoon-toimistolla kuulimme heidän viimeaikaisista projekteistaan sekä roolista Tate Modernin laajennusosan ratkaisuissa (mm. julkisivuratkaisut ovat heidän suunnittelemiaan). Rambollilla meille esiteltiin vastuullista suunnittelua ja rakennuttamista ja Rambollin tekemää biodiversiteettimittaria (BNG) sekä koko vastuullisen rakentamisen prosessia esimerkiksi korkeassa rakentamisessa. Päivän päätteeksi ryhmä myös pääsi vierailemaan Tate Modernissa ja tutustumaan tähän museoksi tehtyyn vanhaan hiilivoimalaan.
Kuulimme myös toteutuneita esimerkkejä sosiaalisesta vastuullisuudesta aluekehittämisessä. Vuodesta 1984 lähtien Coin Street Community Builders on kehittänyt aiemmin rappeutunutta aluetta elinvoimaiseksi, monimuotoiseksi yhteisöksi, jossa korostetaan yhteisöllisyyttä ja kohtuuhintaista asumista.
Natalie Bell, CSCB:n nuoriso- ja yhteisöohjelmien johtaja, ja Cait Saunders, CSCB:n viestinnän ja ulkoisten suhteiden johtaja, kertoivat meille alueen kehittämisestä ja kehittämisen eteen tehdystä määrätietoisesta työstä (Natalien mukaan on nimetty myös yksi Tate Modernin rakennus!). Alueen toimintaa kehitetään asukkaiden tarpeisiin toiveita kuunnellen, ja alueelle on rakennettu mm. päiväkoti viime vuosina.
Viimeisen matkapäivän vietimme Battersea Power Stationin, historiallisen voimalaitoksen, alueella. Battersean alueelta löytyy tänä päivänä asuntoja, toimistoja, kauppoja ja ravintoloita, viheralueita ja julkisia tiloja sekä uusia metroasemia.
Tapasimme varainhoidon johtajan Renee Moranin ja kaupallisen johtajan Guy Smithin, jotka esittelivät Battersea Power Stationin konseptia ja toimintastrategiaa. Lisäksi saimme asiantuntijaluennon Sarah Schüttelta, joka kertoi rakennushankkeiden toteutuksesta Isossa-Britanniassa sekä sopimusten keskeisistä piirteistä ja ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta. Sarahin luennolla kuulimme brittiläisistä sopimusehdoista, jotka vertautuvat hyvin esimerkiksi suomalaisiin YSE-ehtoihin.
Onnistunut opintomatka kiinnostaviin Lontoon kohtaisiin!
Opintomatkat ovat hieno tilaisuus kokea uutta yhdessä opiskeluryhmän kanssa. Seuraavat RAP- ja RAPS-koulutusohjelmamme käynnistyvät syksyllä ja opintomatkaa suunnittelemme jälleen keväälle 2026!
*****
Anne Pitkänen toimii Kiinkossa rakennuttamisen ja suunnittelun alueen koulutuspäällikkönä.