Riidanratkaisija ja osallistava kouluttaja

21.12.2020, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Virpi Slotte

Kyllä nyt osui palkinto oikeaan kohteeseen, kommentoitiin heti, kun Kiinkon vuoden 2020 luennoitsijan nimi julkistettiin. Hän on Emma Niemistö Asianajotoimisto Merilammelta. Asianajajana työskentelevä Emma erottuu monista kiinteistö- ja rakentamisalan juridiikan luennoitsijoista siinä, että hän on koulutukseltaan myös rakentamistalouden diplomi-insinööri. Hän paitsi toimii isojen projektien neuvonantajana, myös ratkoo alan riitoja välimiehenä ja fasilitoivana sovittelijana.

Emma051

Suositun puhujan valttina on alan rautaisen kokemuksen lisäksi loistava ulosanti. Ajatukset eivät herpaannu koskaan ja kysyjät saavat aina napakat vastaukset kuin apteekin hyllyltä. Opiskelijoiden kannalta ihanteellista on se, ettei koulutuksissa ”väännetä turhaa juristilatinaa”, vaan Emma lähestyy asioita aina käytännönläheisesti, usein omien kokemustensa havainnollistamana.

Kiinkon luennoitsijana Emmalla on kokemusta jo kymmenen vuoden ajalta. Niihin mahtuu monenlaisia koulutustilaisuuksia ajankohtais- ja pätevyyskoulutuksista kiinteistö-, rakennus- ja infra-alan johdon tapaamisfoorumeihin. Ajatuksia herättäviä esimerkkejä hän ammentaa haastavien toimeksiantojensa lisäksi myös kirjoittamistaan teoksista, joissa käsitellään projektinjohtourakointia ja rakentamisen takuuvastuukysymyksiä.

Rakennuttamisen ja projektijohdon osaamisen tärkeys

Juridisten haasteiden ratkaisemisen lisäksi, Emma painottaa rakennuttamisen ja projektijohdon osaamisen tärkeyttä. Hän kertoo, että ”omassa työssä rakentamistalouden DI-hatusta on vaikea päästä eroon, ja projektien häiriötilanteissa siitä on kyllä hyötyäkin, että ymmärtää työmaankin realiteetteja”. Erityisesti riitaisissa projekteissa kova rakennuttamisen osaaminen lisää Emman mukaan todennäköisyyttä, että häiriötilanteidenkin sopimukselliset vaikutukset käsitellään asioina ja päästään erimielisyysaiheista sopuun.

Hankalimmissa ongelmatilanteissa neuvonantajat pystyvät sparrailemaan osapuolia, mutta ratkaisu henkilöityy usein projektin avainhenkilöiden osaamiseen ja kykyyn tehdä päätöksiä projektin parhaaksi. Rakennuttamisen osaamisen kehittäminen onkin välttämätöntä, jotta voi myös sopimusnäkökulmasta toimia johdonmukaisesti. ”Mikään ei ole juristille turhauttavampaa kuin se, jos pöydän toisella puolella tehdään keinotekoisia sopimustulkintoja vastuukysymysten ratkomisen lykkäämiseksi”, Emma kertoo.    

Rakennuttaminen-tapahtuman vakiopuhuja; yleisössä aina tuttuja

Rakennuttaminen-tapahtuma on Emmalle hyvinkin tuttu: ”Jos ei nyt ihan joka vuosi, niin kuitenkin toistuvasti, on tullut oltua siellä lauteilla”. Hänen mieltään lämmittääkin se, että tapahtumalla on tilausta juridisista puheenvuoroista. Mikä sen parempaa, kun ”kuulolla on sen tyyppisiä kokeneita konkareita, jotka kaipaavat ja saavat jotain irti juristien sotatarinoista”. Ja juuri näistä asioistahan vuoden luennoitsija saa kerta toisensa jälkeen myönteistä palautetta ja kiitosta asioiden selkeästi esittämisestä.

Emman mielestä on aina ilahduttavaa, kun koulutustilaisuudet ovat keskustelevia. Hyvän vuoropuhelun aikaansaamisessa tämä asiantuntija onnistuukin usein hyvin ja saa opiskelijat kertomaan kokemuksia ja kipukohtia omista hankkeistaan. Edellytykset tälle ovat hyvät erityisesti silloin, kun ryhmä koostuu eri kokemuspohjaisista osallistujista. Esimerkit ja näkemykset voivat vaihdella paljonkin, mutta oppimisen kannalta keskustelut ovat antoisia ja ajatuksia herättäviä. Emma pystyy monella puolella pöytää istuneena asianajajana punnitsemaan juridisia pähkinöitä usealta katsantokantilta.

Emma180

Suomen suurimman mittaluokan projekteissa mukana olleena Emmalla on kouluttajana myös se etu, että hän tuntee monia alan eturivin toimijoista. ”On aina kiva katsoa osallistujalistoja ja huomata, että mukana on paljon tuttuja”, hän kertoo, ja toteaa, että juridisten ongelmakohtien näkökulmasta haasteet tuntuvat pysyvän vuodesta toiseen samoina, ja joskus kysyjän organisaation perusteella voi tietää hyvinkin omakohtaisesti mistä projekteista on kyse.

Osallistava koulutusote – myös etänä

Keväällä alkaneista etäkoulutuksista Emma toteaa, että on ollut ”hyvä, että on ollut pakko tottua niihin”. Loppujen lopuksihan Teams-koulutukset toimivat ihan yhtä hyvin kuin kasvotusten tapahtuvat koulutukset silloin, kun niistä saa tehtyä vuorovaikutteisia.

Tammikuussa nähdään varmasti mielenkiintoisia näkökulmia, kun Emma on mukana yhdessä muiden juristien kanssa keskustelemassa Rakennuttaminen 2021 -paneelissa etäyhteydellä.

*****

Virpi Slotte toimii Kiinkon kehityspäällikkönä (R&D) mottonaan: Learning is a treasure which accompanies its owner everywhere.

Kirjoita kommentti