Onnistunut harppaus etäkoulutuksiin

26.03.2020, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Suna Pyykkö

Koronavirusepidemia on tuonut nopealla temmolla muutoksia työyhteisöihin ja oppilaitoksiin, niin myös meille Kiinkossa. Viime viikolla tuli eteemme tilanne, jossa jouduimme miettimään uusia tapoja järjestää alun perin paikan päällä tapahtuviksi suunnitellut koulutuspäivät. Perjantaina 13.3. päätimme toteuttaa kaikki koulutuksemme etäyhteyksin maanantaista 16.3. alkaen ja näin myös teimme.

Kiinkossa on jo useamman vuoden ajan toteutettu sekä webinaareja että etäkoulutusta osana tutkintokoulutuksia. Eli käytännön kokemusta, pedagogista osaamista ja välineitä niiden toteuttamiseen meillä on, mutta tällä mittakaavalla toteutettuna olimme uuden äärellä.

Itselläni alkoi viime viikolla kaksi eri koulutusta ja etukäteen tuli pohdittua, miten kaikki tulee sujumaan. Monenlaisia ajatuksia pyöri mielessä: pääsevätkö kaikki opiskelijat linjoille, onko etäyhteyksissä käytettävä järjestelmä käyttäjille tuttu, kestävätkö yhteydet, miten luennoitsijat suhtautuvat etäyhteyksin järjestettäviin luentoihin ja ennen kaikkea sitä, minkälaisia ennalta arvaamattomia tilanteita täysin sähköinen toteutusmuoto toisi tullessaan?

Nyt, viikko koulutuksien jälkeen, voin todeta, että päivät sujuivat etäyhteyksin oikein mainiosti. Kouluttajat suhtautuivat positiivisesti etäyhteyksin järjestettäviin päiviin, vaikka tieto siitä tuli todella nopealla aikataululla.  Suurin osa kouluttajista tuli meille Malmille pitämään osuutensa ja niiden kanssa, jotka pitivät luentonsa omista työpisteistään, varmistimme yhteyksien toimimisen etukäteen.

Opiskelijoille lähetimme tiedon etäkoulutuksesta ja ohjeet, miten he kirjautuvat linjoille. Kummastakin ryhmästä kaikki pääsivät etäyhteyksin mukaan, sen varmisti meidän rautainen ja kaikessa auttava ICT-tiimimme Juuso Henriksson ja Antti Myyryläinen!

Itseäni etukäteen eniten mietityttänyt hetki tuli vastaan torstaina, kun Kiinteistöpäällikön koulutus (FMA)™ alkoi ja tarkoituksena oli saada koulutuksen osallistujat jaettua projektityöryhmiin ja kullekin ryhmälle sovittua projektityön aihe. Tähän tarkoitukseen loimme Microsoft Teamsin sisällä useita eri keskusteluryhmiä, joissa opiskelijat kävivät keskusteluja projektityöksi sopivista aiheista yhdessä luennoitsijan kanssa. Lopputuloksen saimme kuin saimmekin muodostettua viisi ryhmää, joilla on yhteisesti sovitut projektityöaiheet ja joita he ensimmäisen jakson jälkeen alkavat yhdessä työstää. JA KAIKKI ETÄYHTEYKSIN SOVITTU!

Tähän vaadittiin toimivat etäyhteydet, kouluttajan selkeät ohjeet työskentelymuodosta sekä näppärät sormet, joilla keskusteluryhmiä luotiin ja osallistujia vaihdettiin ryhmästä toiseen.

Etäyhteydet myös koulutuksissa ovat tulleet jäädäkseen, mutta eiväthän ne koskaan tule täysin korvaamaan paikan päällä tapahtuvia kohtaamisia kouluttajien ja opiskelijoiden kesken. Sopivassa suhteessa lähiopetusta ja etäyhteyksiä, siitä on varmasti hyvä koulutuskokonaisuus vastaisuudessakin tehty!

****

Suna Pyykkö toimii koulutuspäällikkönä teknisen ylläpidon osaamisalueella ja odottaa jo malttamattomana lunta ja pitkiä hiihtoretkiä. Sitä ennen aika kuluu metsälenkeillä koiran kanssa.

Kirjoita kommentti