Smart Hong Kong

04.06.2018, Aihe: Kiinteistöala / Kirjoittaja Jaana Lehto

KiRaEMBAn opintomatkalla Hong Kongissa yksi sana oli ylitse muiden – SMART. Ei sillä, että siellä koettaisiin olevan vielä perillä Smart City ajattelussa, mutta motiivi on kova mennä kohti kaiken kattavaa älykästä kaupunkia. Smart – käsitteen alle todella puetaan laaja kirjo isoja teemoja. Älykäs liikenne, eläminen, ympäristö, ihmiset, hallinto, talous … ja keinoina jopa lampunpylväät. Tavoitteena kaikella tällä älykkyydellä on mm. puhdas ilma ja hyvä elämän laatu.

Tuo elämän laadun korostaminen tuli oikeastaan vähän jopa yllätyksenä. Siitä huolimatta, että teema oli iso myös MIPIMissä keväällä. Hong Kongissa väestön vanheneminen on maailman nopeinta. Siinäpä jotain yhteistä pohdittavaa Suomen kanssa. Niinpä älykäs terveydenhuolto ja asumisratkaisut tulevat olemaan keskiössä, mutta myös nuoria kohtaan on kovia odotuksia. Tarvitaan innovatiivista yrittäjyyttä, uusia yrityksiä ja liiketoimintaa, mutta nuorten myös toivotaan viihtyvän kaupungissa.

Nykyinen elämätapa, jossa kiire alkaa jo hyvin nuorena ja elämää värittävät liikenneruuhkat, kuumuus, saasteet ja pitkät työpäivät, eivät ole välttämättä hedelmällisin alusta innovatiiviselle toiminnalle eikä perheitä houkutteleva asumisympäristö. Haasteita riittää ja ratkaisuja haetaan mm. kehittyneen teknologian ja start-up toiminnan tukemisen avulla. Mutta on Hong Kongissa elämänlaatua toki myös jo ihan luonnostaan ja yllättävän paljon – 80 % pinta-alasta on nimittäin viheralueita. Myös itse kaupunkikeskusta on värikäs ja virkeä. Eikä se ilmanlaatukaan mitenkään huonolta tuntunut.

Hong Kongissa ja Kiinassa ylipäätään mahdollisuuksia avautuu niille, joilla on tarjota juuri sitä mitä tarvitaan. Kotityöt on siis tehtävä huolella. Joissain asioissa haasteet ovat samantyyppisiä, mutta toisissa taas aivan päinvastaisia. Esimerkiksi meillä keskeinen asia rakennusten energiatehokkuudessa on kylmän pitäminen ulkona, Hong Kongissa taas kylmän pitäminen sisällä.

Mihin se lampunpylväs sitten liittyi?  No, älykkäät lampunpylvääthän ovat tulevaisuudessa ihmisen paras ystävä. Ne tunnistavat sinut, tietävät missä liikut ja niiden kautta saa apua tarvittaessa. Ne jakavat informaatiota, ehkäpä viihdyttävätkin, ja kaiken tämän lisäksi edelleen myös valaisevat ihmisen polkua. Hong Kongiin on suunnitteilla 400 tällaista ihmisen tukipylvästä. Fiktiotako? Ei vaan faktaa ja täyttä totta esimerkiksi jo Singaporessa. Mutta se onkin sitten toinen reissu.

Smart lamp

Kuvalähde: http://www.amcham.org.hk/news/smart-city-bright-lights-future-city 

Jaana Lehto

on Kiinteistöalan Koulutussäätiön rehtori sekä Kiinteistö- ja rakennusalan Executive MBA 1 –koulutusohjelman opiskelija.               

Kirjoita kommentti