Älykkäämpää kaupunkia kehittämässä

25.05.2022, Aihe: Kiinteistöala / Kirjoittaja Heta Warto-Tillander

Tallinnan teknillisen yliopiston FinEst Centre for Smart Cities -piloteissa ratkotaan urbaanin ympäristön haasteita.

Pääsimme Kiinteistöjohtamisen koulutusohjelman päätösjaksolla Virossa tutustumaan Tallinnan TalTechin ja Suomen Aalto-yliopisto yhteisiin pilottiprojekteihin, joiden päätavoitteena on edistää älykkäämmin rakennettua ympäristöä, energiaratkaisuja, liikkumista, datan käyttöä ja hallintoa. Jokaisessa pilotissa on mukana vähintään kaksi kaupunkia, joista toinen Tallinna ja toinen jostain muusta maasta. Tavoitteena on löytää maailmanlaajuisesti skaalautuvia prototyyppejä.

Älykaupungin tarkoitus ei suinkaan ole hifistellä digitaalisilla ratkaisuilla, vaan älykkäämpien ratkaisujen tavoitteena on lisätä ja parantaa ihmisten elämänlaatua. Digitaalisuutta käytetään palveluiden tehostamiseen ja tuottamaan hyötyä niin yrityksille kuin asukkaillekin.

Älykkäämpää kaupunkia suunniteltaessa pyritään löytämään ja saamaan käyttöön mm. parhaita liikkumisen ja liikenteen tapoja, jotka tukisivat saavutettavuutta sekä kestävää kehitystä. Samalla mietitään parhaita kulkuyhteyksiä niiden asukkaiden osalta, jotka asuvat kaupungin ulkopuolella, mutta asioivat keskustassa päivittäin. Pilotissa pyritään löytämään liikenteeseen joustavia ratkaisuja, lisäämään teiden kapasiteettia huomioiden samalla liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden. Liikenteeseen liittyvissä piloteissa pyritään huomioimaan myös julkisen liikenteen aikataulutus siten, että se palvelisi eri ikäryhmien tarpeita mahdollisimman kattavasti. 

Itse innostuin erityisesti sovelluksesta, joka näyttää reaaliajassa alueen vapaat pysäköintipaikat. Näppärää, eikö? Älykaupungeissa on mahdollista käytettävissä olevien pysäköintipaikkojen seurannan lisäksi ruuhkien sekä ilmanlaadun seuranta. Liikenteen ja liikkumisen lisäksi huomiota kiinnitetään uusiutuviin energialähteisiin ja ympäristöystävällisyyteen. Ratkaisuja etsitään energiatehokkuuteen, esimerkiksi julkisten rakennusten osalta voidaan seurata niiden sähkön ja lämmityksen kulutusta.

Erittäin ilahduttavaa on se, että huomiota kiinnitetään myös tiedolla johtamiseen; datan keräämiseen ja hyödyntämiseen. Tähän liittyen kaupungin asukkailta saatetaan kysellä asumiskokemuksia. Kyselyiden perusteella saadaan tietoa asuinalueen vetovoimatekijöistä ja voidaan ennakoida sitä, missä ihmiset haluavat asua tulevaisuudessa tai miksi vaihtuvuus jollain asuinalueella on suurta. Datan hyödyntämisen mahdollisuudet kaupungin kehittämisessä ovat suuria, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan pilottien tuloksia. 

Tervetuloa älykkäämpi kaupunki ja kaupunkisuunnittelu!

Mobility1blogi

*****

Heta Warto-Tillander työskentelee Kiinkossa koulutus- ja asiakaspäällikkönä. Hän on kiinnostunut ratkaisukeskeisyydestä sekä osaamisen kehittämisestä ja innostuu piilevien kyvykkyyksien löytämisestä.

Vapaa-ajalla kolmen aktiivisen pojan äidin löytää todennäköisesti kiekkokaukalon, salibandy- tai futiskentän laidoilta. Omiin harrastuksiin kuuluvat lukeminen, VPK sekä monipuolinen liikunta, kuten ryhmäliikuntatunnit, pyöräily ja jalkapallo.

Kirjoita kommentti