Älä vikise murroksen alla!

19.05.2017, Aihe: Kiinteistöala / Kirjoittaja Jaana Lehto

Kiinkon ja Tampereen Yliopiston yhteisessä Kira EMBAssa oltiin keskellä kaiken läpäisevää turbulenssia, kun aiheena olivat murtuvat rakenteet sekä uutta luovat strategiat ja liiketoimintamallit. Välillä tuntui jo lähes epätoivoiselta, kun ihan kaikki palaset tuntuivat olevan ilmassa. Mutta vaikka tieto lisää tuskaa, niin kyllä se myös sitä helpottaa. Vanhan murtuessa syntyy uutta kasvua juurille ja mahdollisuuksia rakenteiden väliin. Vauhtia tuovat Start-up ja Pop-up- maailmat. Mahdollisuuksien hahmottamiseksi tarvitaan kuitenkin uudet sanat ja työkalut.

Emba

Strategiasuunnittelussakin tuulee

Kuuntelin lämpimän mielihyvän vallassa strategiasuunnittelun uusia tuulia. Kaikki tuntuu strategiasuunnittelussa muuttuneen sitten viime näkemän – ja hyvä niin. Tämän päivän kellotaajuuteen eivät pitkät suunnitteluprosessit sovi. Ne eivät myöskään tuota sitä tulosta mitä pitäisi, kun perinteiset strategiasuunnittelun työkalut ja kieli eivät resonoi nykytodellisuuden kanssa. Asemointistrategiat korvautuvat emergenteillä strategioilla ja eksploitaation vaihtoehtona korostuu eksploraatio.

Vielä kun tämän kaiken saisi suomennettua arkikielelle, niin johan lähtisivät innovaatiot lentoon ja strategiat jalkautumaan. Välillä kun tuntuu siltä, että strategiaa ei erota toimeenpanosta kuin turhan vaikeat termit. Loppujen lopuksihan kuitenkin on kyse vai ajattelusta, kokeilemisesta, suunnittelemisesta ja tekemisestä – sekä osaamisesta ja rohkeudesta.

Entäpä me?

Kiinteistö- ja rakennusalalla digitalisaatio etsii itseään. KIRA-digi tulee tarpeeseen, mutta viime kädessä oma suhde teknologian mahdollisuuksiin on kaikkien luotava itse. Murros voi olla todella nopea, jos se pääsee yllättämään. Kyytiin ei ehkä siinä vaiheessa enää ehdikään kun uudet toimintamallit ovat jo näkyvillä. Ne pitää keksiä itse, jotta ei myöhästy. Eikä riitä, että keksii kerran, vaan pitää keksiä monta kertaa – syklit lyhenevät.

Meille KiRa EMBAlaisille kasattiin painetta, joka tarvitsee kanavoida nyt johonkin uuteen. Kesällä paneudumme siihen miten omalta osaltamme voisimme vastata ilmaan heitettyihin kysymyksiin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Mitä minun asiakkaani tarvitsevat? Millä liiketoimintamalleilla voisimme helpottaa asiakkaan elämää, huolehtia huolista, tehdä tekeminen käteväksi? Auttaisiko digi? Alustatalous valtaa maailman – mikä on meidän alustamme, jolle rakentaa ja mitä kautta liittyä osaksi suurempaa kokonaisuutta, verkostoja, ekosysteemejä?

Ota koppi Kira!

Ei ihan pieniä ajatushaasteita, mutta välttämättömiä, jotta emme vikise murroksen alla. KiRa EMBA voi myös olla alusta - henkinen sellainen - jossa näitä asioita voidaan pallotella yhdessä. Jännittävää nähdä miten saamme kopin! Ja minkälainen Kira-Pop-Start-up-digi tästä syntyykään!

Emba2

Kiinteistö- ja rakennusalan EMBA 2 käynnistyy 14.3.2018. Haku on nyt kiinko.info/emba/

Kirjoita kommentti

Roskapostin estämiseksi, ruksaa ylläoleva laatikko.