Asiakkaamme kertovat – Hyvän välitystavan lähettiläs Jani Åkersin ajatuksia kiinteistönvälittäjän työn vaatimuksista ja Hyvästä välitystavasta
Olen toiminut erilaisissa myynti- ja myynninjohtotehtävissä jo yli 37 vuoden ajan. Ensin media-alalla noin 15 vuotta, pari vuotta matkailuajoneuvokauppaa ja noin 20 vuotta vakuutusalalla. Viimeiset 1,5 vuotta olen toiminut kiinteistönvälittäjänä. Ala on ollut lähellä sydäntäni jo pitkään. Olen ollut piensijoittajana asuntomarkkinoilla 20 vuoden ajan, joten ala oli jo jonkin verran tuttu.
Tässä työssä kiehtoo työn tekemisen vapaus ja varsinkin mahdollisuus auttaa ihmisiä heidän isoissa ja tärkeissä kaupoissaan. Onhan asuntokaupassa kyseessä suuret summat ja usein suuret tunteet – oman kodin osto ja myynti.
Hyvä välitystapa on tärkeä ja upea ohjeistus kaikille välittäjille ja merkittävä tuki asunnon ostajille ja myyjille. Olen otettu saatuani kunniatehtävän, Huoneistokeskuksen Hyvän välitystavan lähettilään tehtävän ja pyrinkin joka käänteessä tuomaan sitä tunnetuksi. Käytän itsekin Hyvän välitystavan ohjetta päivittäin työssäni, onhan siitä helppo löytää ohjeistus sisällysluettelon avulla.
Kiinteistönvälittäjän tehtävä on vaativa. Sen hallitsemiseen tarvitaan monenlaista taitoa ja osaamista. Kiinteistönvälittäjän tulee hallita juridiikkaa, rakennustekniikkaa, sisustamista, mainosten laatimista, myynnin lainalaisuudet ja hänen on oltava riittävän sosiaalinen. Tulee olla peräänantamaton, kekseliäs, nopea, ehdottomasti rehellinen. Ehkä työ onkin palkitsevaa juuri sen monimuotoisuuden takia. Kiinteistönvälittäjän työtä arvostetaan jo ihan mukavasti ja hyvä niin. Tosin usein kuvitellaan, että suurin osa työstä koostuu asuntonäytöistä. Käytännössä eniten aikaa menee taustatöihin ja uusien kohteiden hankintaan.
Nykyään tähän vaativaan tehtävään on hyvin tarjolla erilaisia koulutuksia. Kiinteistönvälitysalan tunnetuin nimike, LKV-pätevyys, on pakollinen vähintään 50 % välitykseen osallistuvista työntekijöistä kussakin toimipisteessä. Kyseessä on aika haastava koe. Noin 30-45 % läpäisee kokeen ja vain 10-15 % läpäisee sen ensimmäisellä kerralla. Uskallankin sanoa, että jos on suorittanut LKV-pätevyyden, niin aina löytyy työpaikka.
Kiinkossa on tarjolla LKV-valmennuksia sekä Kiinteistöedustajan tutkinto KED, joihin itsekin osallistuin. KED on hyödyllinen koulutus, joka valmentaa myös LKV-tutkintoa varten. Kiinteistöedustajan tutkinto KED on käytännönläheinen koulutus, jota suosittelen kaikille alalle haluaville. Siitä saa tarvittavat perustiedot toimialan juridiikkaan, rakennustekniikkaan ja välitysprosessiin.