Infrahankkeen rakennuttaminen 22 (RAP)

1.10.2025 - 5.3.2026
Helsinki / etäkoulutus

Kuvaus

Koulutusesite päivittyy syksyn aikana. Infrarakentamisen eri osapuolille suunnatussa koulutusohjelmassa saat infrastruktuurin rakennuttamisen ja tuottamisen perustaidot. Koulutuksessa käydään läpi infrahankkeen kulkua erityisesti tilaajan ja rakennuttajan näkökulmasta.

Koulutuksessa lisäät tietojasi mm. osapuolten vastuista, ajankohtaisesta lainsäädännöstä ja uudistuksista, toteutusmuotojen haasteista, suunnitteluttamisesta ja sopimustekniikasta. Saat työkaluja ja valmiuksia niin yhteistoiminnallisiin toimintamalleihin, lean-johtamiseen, kokouskäytäntöihin kuin projektijohtamiseen ja -viestintään. Koulutuksen päätteeksi järjestetään ammatillinen opintomatka, jonne opiskelijalla on mahdollisuus osallistua erillistä korvausta vastaan.

Koulutuspäivät järjestetään niin lähi-, etä- kuin hybriditoteutuksina. Koulutuspäiviä on yhteensä 10. Yhden etäpäivän pituus on noin puolipäivää.

Rakennuttajan RAP-pätevyys

Koulutus on FISEn hyväksymää rakennuttajan pätevyyskoulutusta (RAP). RAP-koulutukseen voi osallistua, vaikka ei aikoisikaan hakea pätevyyttä tai kokemusvuodet eivät vielä riittäisi pätevyyden saamiseen. Rakennuttajakoulutus on voimassa seitsemän vuotta siitä, kun se on hyväksytysti suoritettu. Lisätietoja pätevyyksistä FISEn sivuilta.

Infrarakennuttajakoulutusten ohjausryhmä

  • Projektipäällikkö Joonas Hämäläinen, Väylävirasto
  • Projektipäällikkö Touko Leppänen, Helsingin kaupunki
  • Yksikön päällikkö Antti Ronkainen, Ramboll CM Oy
  • Johtaja, infrarakentaminen Ilmari Sikander, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy
  • Tekninen johtaja Mikko Somersalmi, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry
  • Liiketoimintajohtaja Anu Karvonen, Kiinko
  • Koulutuspäällikkö Anne Pitkänen, Kiinko

Katso kaikki rakennuttamisen pitkät koulutusohjelmat.

Kohderyhmä

Koulutusohjelma soveltuu kaikille infrarakentamisen eri osapuolille, kuten teiden, katujen, ratojen, verkkojen, satamien ja lentokenttien rakennuttajille ja rakentajille sekä ylläpitäjille. Erityisesti siitä on hyötyä tilaajille, projektipäälliköille, projekti-insinööreille ja konsulteille. Koulutuksesta saa tukevan pohjan rakennuttamisen taidoille. Parhaimman hyödyn koulutuksesta saa, jos osallistujalla on jo muutama vuosi rakennuttajakokemusta.

Koulutus on rakennuttajien pätevyyslautakunnan hyväksymää täydennyskoulutusta, joka antaa teoreettisen pohjan rakennuttajan pätevyyttä (RAP) hakeville. Koulutusohjelmaan voi osallistua, vaikka ei aikoisikaan hakea RAP-pätevyyttä. Valtakunnalliseen RAP-tenttiin voivat osallistua he, jotka aikovat hakea RAP-pätevyyttä tai haluavat muuten testata taitojaan. Tentti ei kuulu koulutuksen suoritteisiin ja siihen tulee ilmoittautua erikseen. Lisätietoja pätevyystentistä.

Palautetta RAP20-koulutuksesta:

  • “Koulutus oli yleissivistävä ja esitykset kiinnostavia.”
  • “Hyviä luennoitsijoita.”
  • “Kurssipäivät oli hyviä verkostoitumistilaisuuksia.”

     

 

Aikataulu ja ohjelma

Jakson nimiAlkaaLoppuuSijainti
1. jakso: Rakennuttamisen toimintaympäristö, haasteet, markkinat ja trendit; rakennuttajan tehtävät, julkiset hankinnat, kilpailulainsäädäntö, tilaajavastuulaki01.10.202502.10.2025Scandic Pasila, Helsinki
2. jakso: Hankkeen talouden hallinta, tilaajan ja suunnittelijan tehtävät, KSE, investointien suunnittelu12.11.202513.11.2025Etäkoulutus
3. jakso: Perinteisten toteutusmuotojen haasteet sopimusteknisestä näkökulmasta, lean-rakentaminen ja yhteistoiminta, riskienhallinta, infrahankkeen suunnitteluttaminen, tietomallinnus03.12.202504.12.2025Pasila, Helsinki / etäkoulutus
4. jakso: Uudet toteutusmuodot, hankkeen ulkoinen viestintä, rakentamisen digitaalinen hallinta20.01.202621.01.2026Etäkoulutus
5. jakso: Urakkasopimuksen ja -ohjelman laadinta, tilaajan ja urakoitsijan tehtävät, YSE, infrahankkeen aikataulun hallinta, kestävä rakennettu ympäristö, vähähiilisyys infrarakennuttamisessa, katutöiden hallinta04.02.202605.02.2026Pasila, Helsinki / etäkoulutus
6. jakso: Johtaminen, kokous- ja neuvottelutaidot, hankkeen laadunhallinta, infrahankkeen valvonta, vastaan- ja käyttöönotto, taloudellinen loppuselvitys04.03.202605.03.2026Pasila, Helsinki

Yhteyshenkilö

Anne Pitkänen
koulutuspäällikkö

Mila Pallassalo
koulutussuunnittelija

Hinta

Veroton hinta 3,780.00€
+ ALV alv. 25.5%

Hinnan lisätiedot

Koulutusohjelman hinta on 3780 euroa. Hintaan lisätään voimassa oleva arvonlisävero.Hintaan sisältyy opetus ja sähköiset koulutusmateriaalit sekä koulutustilassa osallistuvien aamu- ja iltapäiväkahvit ja lounaat. Ilmoitathan erikoisruokavalioista/ruoka-aineallergioista ilmoittautumisen yhteydessä.
Mahdolliset kirjallisuus-, matka- ja majoituskulut opiskelija maksaa itse. Rakennuttaminen 2026 -seminaari 15.-16.1.2026: mahdollisuus osallistua edulliseen hintaan. Ammatillinen opintomatka Eurooppaan: Koulutuksen osallistujilla on mahdollisuus osallistua ammatilliseen opintomatkaan erillistä korvausta vastaan. Matkakohde vaihtuu vuosittain. 

Peruutusehdot

Mahdollinen peruutus tulee tehdä viimeiseen peruutuspäivään mennessä sähköpostiviestillä koulutuksen yhteyshenkilölle. Myöhemmistä peruutuksista veloitamme järjestelykuluina 50 % koulutuksen osallistumismaksusta. Mikäli henkilö jää saapumatta koulutukseen ilmoittamatta peruutuksesta, veloitamme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Viimeinen peruutuspäivä on 17.9.2025.