Rakennuttaminen 2021 Verkossa: Miltä näyttää rakentamisen vuosi 2021 ekonomistin silmin?

Rakentamisala, kuten moni muukin sektori, ei säästynyt koronapandemian vaikutuksilta viime vuonna. Vuosi oli talouden näkökulmasta todella haasteellinen ja korona tulee hallitsemaan myös lähikuukausia.

Isoja kysymyksiä tälle vuodelle on muun muassa rokotteiden onnistuminen. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan korona on näkynyt eri tavoin eri toimialoilla, mutta rakentamisessa merkkejä on näkynyt jo ennen pandemian alkua. Pakarinen puhui rakennuttamisen ammattilaisille suunnatussa Rakennuttaminen 2021 -tapahtumassa.

Sami Pakarinen pieni

”Rakentaminen ja rakentamisen työllisyys alkoivat hiipua jo ennen koronaa. Tällä hetkellä kaikissa rakennustyypeissä luvat tulevat alaspäin ja esimerkiksi uudistalorakentaminen hiljenee laajasti. Asuntotuotannon puolella määrät tasaantuvat ja huomattavissa on, että koronakriisin myötä asuntojen keskikoko on lähtenyt kasvuun. Pääkaupunkiseutu vetää edelleen, kuten Tampere ja Turkukin”, Pakarinen totesi.

Kaupunkien vetovoima ei ole siis häviämässä, mutta ihmiset ovat heränneet useammille vaihtoehdoille sijaintien suhteen. Esimerkiksi kaupunkiseutujen sisällä voi tulla liikehdintää.

Talouden näkymät tälle vuodelle ovat viime vuotta positiivisemmat ja vuoden 2021 on ennakoitu olevankin edeltäjäänsä parempi. Koronan myötä liikehdintää taloudessa tapahtuu varmasti enemmän.

”Rakentamisesta ei ole tulossa vetoapua koko talouteen, kuten esimerkiksi vuosina 2015–2018. Suomen todelliset ongelmat eivät kuitenkaan riipu suhdanteista vaan iso haasteemme on julkisen talouden oikaiseminen 10 miljardin kestävyysvajeesta. Esimerkiksi verrattuna muihin pohjoismaihin ikääntyneiden osuus on Suomessa suurempi ja samoin työllisyyslukumme ovat pienemmät kuin muissa pohjoismaissa”, totesi Pakarinen.

*****

Rakennuttaminen on RAKLIn ja Kiinkon järjestämä vuosittainen kiinteistö-, rakentamis- ja infra-alan johdon sekä asiantuntijoiden tapaamisfoorumi. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna kahteen otteeseen, verkossa 14.1.2021 ja Tampere-talolla 12.8.2021. www.rakennuttaminen.net

Seuraa ja osallistu keskusteluun #rakennuttaminen2021