Osaamisen rima nousee: kiinteistönvälittäjältä vaaditaan enemmän

18.10.2018, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Maria-Elena Cowell

Kiinteistönvälitys näyttäytyy kuluttajalle kolmenlaisena.

Asuntoilmoituksissa ja verkon kuvatulvassa huomiostamme kilpailevat taiten koriin asetellut tomaatit ja sisustustyynyjen hallittu rivistö.

Toinen vaikutelma tulee median välityksellä. Viihdeohjelmat kärjistävät, korostavat, jopa vääristävät, mielikuvaa toimialasta ja välittäjän ammatista. Viihdyttävää toki, kuumottavaakin. Kylmäksi eivät jätä nekään asialliset journalistiset aineistot, jotka käsittelevät epäonnisia talokauppoja tai taloyhtiölainoja.

Kolmannen ja todellisimman vaikutelman välittäjästä antaa oma asiakaskokemus. Esimerkiksi eräänkin Säästöpankin kyselytutkimuksessa asiakaskokemus oli varsin myönteinen sekä myyjällä että ostajalla. Ammattitaitoinen välittäjä on asioihin perehtynyt asuntokaupan erityisosaaja, joka antaa korvaamatonta tukea myyjän ja ostajan suureen päätökseen.

Pian teknologia automatisoi ison osan asuntokaupan rutiinitöistä. Kasvollista palvelua ja asiantuntija-apua kaivataan silti. Asunto- ja kiinteistökauppaa säännellään monin eri tavoin, ja ostajan siinä missä myyjänkin tulisi tuntea kaupan kohde perinpohjaisesti. Hyvä välittäjä lukee taloyhtiön tasetta ja osaa kiinteistötekniikkaa – lakipykälien ohella.

Jos tällainen moniosaaja vielä hallitsee modernin viestinnän ja markkinoinnin välineet ja kanavat, palvelee asiakkaitaan sydämellisesti ja tehokkaasti, ei pitäisi olla vaikeaa pärjätä alalla. Mutta mistä välitystyöhön intohimoisesti suhtautuvia moniosaajia löytyy, tai miten sellaiseksi pääsee?

Kiinko on kouluttanut monia menestyneitä kiinteistönvälittäjiä. Ammatinvaihtajille ja jo välitystyönsä aloittaneille soveltuu erityisen hyvin moduuliopiskelu vaihtelevine lähi- ja etäopiskelupäivineen. Tärkeää on opintojen laaja-alaisuus ja monipuolisuus. Pelkkä LKV-pätevyys ei vielä tee hyvää välittäjää. Tulevaisuuden välittäjä on luotettu ja osaava asuntokaupan neuvonantaja, jolta saa erinomaista palvelua.

Kiinteistönvälitysalan koulutus on uudistumassa vuodenvaihteessa. Kiinteistönvälittäjän ammattitutkinto poistuu tutkintojärjestelmästä, ja tilalle tulee Kiinteistönvälityksen osaamisala uusissa Liiketoiminnan ammattitutkinnossa sekä Liiketoiminnan erikoisammattitutkinnossa.

Uusien tutkintojen sisältöjä ja näyttövaatimuksia on kehitetty vastaamaan entistä paremmin työelämän tarpeisiin ja räätälöity kunkin osaamisalan erityispiirteiden mukaan. Kiinteistönvälitysalalla tutkintojen on tarkoitus tukea asiakkaan kannalta olennaisen osaamisen tavoitteellista ja kokonaisvaltaista kehittämistä.

Kiinko kuuluu alan koulutusten uudistajiin, ja Kiinkon tutkintokoulutus on ollut yksi alan osaamisen kehittämisen tukipilareista. Tämänkin uudistuksen myötä oppilaitos voi tarjota alan tekijöille entistä korkealaatuisempaa osaamista. Jatkuvan ammatillisen oppimisen ja kehittymisen tueksi on saatavilla myös erilaisia täydennyskoulutuksia ja ajankohtaisia lyhytkursseja mm. ASREKista.

Asiantuntemus ei kuitenkaan yksin riitä, eikä kaikkea voi kursseilla opettaa: rehellisyys, sydämellisyys ja palveluhalukkuus on jokaisen välitysammattilaisen löydettävä itsestään.

MariaElena Cowell_2

Maria-Elena Cowell on Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL on kiinteistönvälitysalan valtakunnallinen etu- ja kattojärjestö Suomessa.

Kirjoita kommentti