Mihin maailma on menossa?

16.11.2017, Aihe: Tapahtumat / Kirjoittaja Heikki Kauranen

Fredrik Reinfeldt, Ruotsin entinen pääministeri, piti Kiinteistöalan Vuosiseminaarissa 2017 puheen otsikolla ”What is happening to the world?”

Reinfeldtin esitys oli mukaansa tempaava katsaus trendeihin ja tapahtumiin, jotka vaikuttavat maailmaan globaalisti lähivuosien ja -vuosikymmenien aikana.

Elämme parasta aikaa juuri nyt

Reinfeldt totesi, että juuri nyt elämme maailmanhistorian parasta aikaa. YK:n mukaan köyhyys on puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana. Suurin syy hyvinvoinnin lisääntymiseen on toisen maailmansodan jälkeinen maailmakaupan vapautumisen kehitys. Myönteiselle kehitykselle on kuitenkin näkyvissä monia poliittisia ja ympäristöllisiä uhkia.

Uhkia näkyvissä

Reinfeldt tunnistaa tällä hetkellä maailmassa poliittisia uhkia:

-       USA on juuri nyt heikompi kuin koskaan. USA:n nykyinen johto haluaa vetäytyä sisäänpäin ja lisätä protektionismia, mikä johtaa maailman johtavan valtion roolin menettämiseen. Jos USA ei ole maailman johtava valtio, niin tilalle nousevat Venäjä ja Kiina. Kumpikaan niistä ei ole demokratia eikä halua edistää vapaata kauppaa.

-       Brexit -päätös oli huonosti valmisteltu ja tehtiin väärin perustein. Eurooppa kärsii tästä pitkään. Britannia ei pääse eroon EU:sta helposti ja halvalla, vaan päinvastoin. Ero EU:sta ei myöskään todellisuudessa ratkaise Britannian maahanmuuttotilannetta, mikä oli äänestäjien tärkein peruste haluta erota EU:sta.

Väistämättömiä trendejä

Puheessaan Reinfeldt kuvasi megatrendejä, jotka vaikuttavat kulutuskysynnän rakenteeseen sekä kiinteistö- ja rakennusalaan:

-       Maailman väestö kasvaa miljardilla ihmisellä 12 vuoden välein. Pääosin kasvu tapahtuu Aasiassa, Euroopassa väestön määrä on kääntymässä jopa laskuun.

-       Kiihtyvä kaupungistuminen, joka liittyy väestön kasvuun. Intiassa, Kiinassa ja muualla Aasiassa tarvitaan kaupunkeihin satoja miljoonia uusia asuntoja.

-       Ihmiset elävät yhä vanhemmiksi ja pysyvät terveinä pidempään. Eläkeläisten lukumäärä kasvaa globaalisti sadoilla miljoonilla. Miten ikäihmiset asuvat ja miten he kuluttavat?

-       Lähivuosikymmeninä talouden ja väestön kasvu tapahtuu Aasiassa, mutta vuoden 2050 jälkeen Afrikka on kasvun keskiössä. Afrikka on Euroopan naapuri, mikä luo Euroopalle uusia mahdollisuuksia.

Vinkkejä Suomelle

Vuosiseminaarin yleisöstä pyydettiin Reinfeldtiä kertomaan vinkkejä Suomelle. Yleinen vaikutelmahan on, että ruotsalaiset ovat maailmalla suomalaisia edellä kaupantekijöinä. Reinfeldtin neuvoina oli tukeutua pohjoismaalaisiin vahvuuksiin, joita ovat mm. hyvä kielitaito ja maine korruptiovapaana alueena. Erityisesti Aasiassa kauppaa tehtäessä ymmärrys kulttuurista ja paikallisesti toimivat valmiit verkostot ovat oleellisen tärkeitä.

KIINKO_VUOSISEMINAARI_KUVAESITYS-33

Heikki Kauranen

Heikki Kauranen toimii Kiinkossa kehityspäällikkönä. Vapaa-aikana hän harrastaa monipuolista hyötyliikuntaa.

Kirjoita kommentti