Kohti parempia työpäiviä

29.12.2021, Aihe: Osaamisen kehittäminen / Kirjoittaja Mari Vuorela

Kasvanut etä- ja hybridityö on muuttanut asiantuntijatyötä pysyvästi. Työelämä on jo pidemmän aikaa ollut menossa suuntaan, jossa tarve itsensä johtamiseen ja oman työn hallintaan on kasvanut. Voidaan jopa pohtia, korostuvatko nämä johtamisen taidot tulevaisuuden rekrytoinneissa substanssiosaamisen rinnalla.

Viisaat työtavat auttavat saavuttamaan päivään paremman tekemisen, jossa on tilaa luovuudelle ja onnistumiselle. Oman työn johtamisella on suuri merkitys siihen, miltä työntekeminen ja työpäivät tuntuvat. Työssä jaksaminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme.

Kiinkon tapahtumien täyteinen vuosi on ollut täynnä inspiroivia puheenvuoroja. Lokakuisessa Taloushallintofoorumissa Liftedin flow-tilan asiantuntija Jussi Venäläinen tarjosi loistavia työkaluja työn hallintaan ja itsensä johtamiseen. Tässä omat poimintani Jussin vinkeistä.

Suunnittelu ja tavoitteet - Check!

Lähes aina työtä on enemmän kuin aikaa. Joudut päättämään mitä tehtäviä priorisoit, sillä jonkin tehtävän hyväksyminen merkitsee usein toisen siirtämistä sivuun. Tavoitteiden asettamiseen kannattaa pysähtyä, sillä kirkkaat tavoitteet helpottavat priorisointia. ”Mikä on olennaista nyt?” on hyvä kysymys itselle. Tavoitteet voi pilkkoa myös pienempiin osiin. Tärkeintä on, että ne ovat olemassa, mitattavissa ja realistisia.

Suunnittelu antaa tilaa tekemiselle ja luovuudelle. Suunnittelu toimii työkaluna kokonaiskuvan hahmottamiselle. Siirrytään listoista laajempaan viikkosuunnitteluun, jossa on helpompi niputtaa samankaltaisia tehtäviä ja jakaa kuormitusta. Koska yllätyksiä ja muutoksia tulee lähes aina, on tärkeää varata aikaa myös reaktiivisuudelle. 

Miten voisin parantaa työpäivääni?

Optimoi työympäristö.

Varmista tehtävään sopivan vireyden ylläpito. Useimmiten tarvitaan rauhallinen ja keskittynyt vireystila, joka useimmille merkitsee vähemmän kahvia, enemmän vettä.

Valitse musiikki. Musiikin kuuntelu tukee keskittymistä ja auttaa ulkopuolisten häiriötekijöiden poissulkemisessa.

Tarkista työpäivän aluksi suunnitelma ja aseta se siihen tasoon, mihin olet tyytyväinen ja mikä riittää sinulle tänään. Päivän päätteeksi parin minuutin reflektio omaan työhön lisää hallinnan tunnetta.

Näillä askeleilla uuteen vuoteen!

20211217_121900

****

Mari Vuorela on Kiinkon viestintäpäällikkö, jonka työssä yhdistyvät kiinteistö- ja rakentamisalan osaamisen kehittäminen, tapahtumat ja viestintä. Aina tilaisuuden tullen, hän haaveilee kaukomatkoista ja lämpöisistä kesäpäivistä mökkilaiturilla Etelä-Karjalan kauniissa maisemissa.

Kirjoita kommentti