Opintomatkoilla saadaan uusia näkemyksiä ja verkostoidutaan

29/06/2018 / Kirjoittaja Anne Pitkänen

Toukokuussa 2018 toteutimme opintomatkan Berliiniin. Matkalle osallistui 51 opiskelijaa rakennuttamisen RAP- ja RAPS-koulutusohjelmista sekä Kiinteistöliiketoiminnan johtaminen PGP24 -koulutusohjelmasta. Ohjelmasta vastasivat Kiinkon koulutuspäälliköt Anne Pitkänen ja Tiia Nurminen. Eri koulutusten yhteinen opintomatka antaa hyviä mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Matkalla tutustuttiin paikalliseen rakennuttamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan sekä vierailtiin ajankohtaisissa kohteissa. Matkalla oli sekä kaikille yhteistä ohjelmaa että myös rinnakkaista ohjelmaa rakennuttamisen ja kiinteistöliiketoiminnan osallistujille.

Mitä näimme ja kuulimme Berliinissä?

Historian tunteminen on tärkeää, jotta voidaan ymmärtää nykyhetkeä ja kontekstia, jossa toimitaan. Tutustuimme ensimmäisenä päivänä kaupunkiin Berliinissä asuvan suomalaisen oppaamme johdolla. Näimme mielenkiintoisia historiallisia rakennuksia ja alueita sekä kipusimme Berliner Fernsehturmiin (TV-torniin), josta avautui huikeat näkymät.

1_kuva_1

Seuraavana aamuna pääsimme katsomaan kaupungista tehtyjä pienoismalleja, ja kuulimme, miten kaupunkia on kehitetty ja millaisia kehityssuunnitelmia on vireillä.

2_kuva

Rakennuttamisen ryhmä lähti tutustumaan suureen linjasaneeraushankkeeseen. Kuulimme, miten hanke on edennyt ja toteutettu. Näimme myös alkuperäiskunnossa olevan, DDR:n aikaisen malliasunnon sekä remontoidun asunnon.

3_kuva

Kiinteistöliiketoiminnan ryhmä puolestaan tutustui Betahaus Berliinin co-working -tiloihin sekä Berliner Schlossiin, rakenteilla olevaan uuteen kuninkaanlinnaan. Mielenkiintoinen ja koko Euroopankin mittakaavassa suuri hanke.

4_kuva

Kolmantena matkapäivänä lähdimme kohti Adlershofia, joka on yksi Saksan suurimmista tiedekeskuksista. Kuulimme, millaisia kestävän kehityksen innovaatioita siellä on käynnissä ja kiersimme alueen oppaiden johdolla. Adlershofissa kuulimme myös Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlinissä toimivien professoreiden puheenvuoroja Berliinin kiinteistömarkkinoista.

5_kuva

Saksassa on useita kaasukelloja valjastettu uuteen käyttöön. Päivä päättyi vierailuun EUREF Campuksella, joka on vanhaan kaasukelloon toteutettu ”tapahtumakupla”. Alueella esitellään tulevaisuuden Smart City -ratkaisuja. Osa ryhmistä tutustui alueella oleviin toimintoihin ja toimijoihin, kun osa kiipesi portaat korkealle kaasukelloon.

6_kuva
7_kuva

Viimeisenä matkapäivänä rakennuttamisen ryhmä tutustui Berliner Schlossiin. Kiinteistöliiketoiminnan ryhmä kuuli Berliinin vuokramarkkinoista ja vieraili Bikini Shopping Centerissä.                       

Iltapäivällä kuulimme Max Schwitallaa, joka piti erittäin mielenkiintoisen esityksen tulevaisuuden kaupunkirakenteesta sekä uudenlaisista liikkumisen muodoista.

8_kuva

(Kuva: http://studioschwitalla.org/work/urban-airport)

Seuraava RAP- ja RAPS- sekä PGP-koulutusohjelmien yhteinen matka on toukokuussa 2019. Matka suuntautunee kohteeseen, jossa on paljon kanavia ja asuntolaivoja…

9_kuva

(Kuvat: Anne Pitkänen ja Tiia Nurminen)

Anne Pitkänen

Anne pitkänen toimii Kiinkossa rakennuttamisen ja suunnittelun alueen koulutuspäällikkönä.

Kirjoita kommentti