Oppimista ei voi varastaa

10.01.2022, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Janita Järvinen

Työelämässä menestyminen edellyttää yhä useamman asian hallintaa ja lähes jatkuvaa uuden oppimista. Toimintaympäristön muutokset haastavat organisaatiot ja työyhteisöt tarkastelemaan toimintaansa ja sopeutumaan pärjätäkseen muuttuneissa olosuhteissa. Uudistuminen on elinehto.

Opimme uusia asioita joka päivä töiden lomassa. Keskusteluissa työkavereiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ja näkökulmia, ja lähes huomaamatta olemme taas oppineet jotain uutta. Uuden oppiminen vaatii välillä ponnistelua. Poisoppimien vanhasta rutiinista vie aikaa ja energiaa. Helpompaa olisi vain tehdä asiat niin kuin ennenkin. Inspiraatio oppimiseen voi tulla yllättävistäkin kohtaamisista.

Olin puurtanut oman opinnäytetyöni parissa ja kirjoitin samaa lausetta ymmärtämättä enää edes mitä sillä tarkoitan. Lähdin koiran kanssa ulos tuulettamaan ajatuksiani. Sattumalta kohtasin lähellä asuvan vanhan rouvan. Juteltuamme ensin niitä näitä, keskustelu siirtyi oppimiseen. Hän oli huolissaan siitä, miten lapset ja nuoriso oppisivat jatkossakin asioita, mitä hänen ja minun lapsuudessamme oli opetettu. Hän myös kertoi, mitä hänen oma äitinsä oli hänelle aina sanonut: ”Oppimista ei voi varastaa, vaan se pitää oppia.”

Kohtaamisen jälkeen pohdin keskusteluamme ja tuota sanontaa. Lause kuvasi mielestäni hienosti uuden asian omaksumisen ydintä. Voimme opiskella monenlaisia asioita. Silti osa opeista voi jäädä täysin hyödyntämättä tai emme ehkä edes tunnista, mitä olemme oppineet. Oppiminen voi vaatia tuntikausia istumista kirjan äärellä, toistoja toiston perään ja vuosien työkokemusta. Onneksi oppiminen on muutakin kuin vain verta, hikeä ja kyyneliä. Se on täynnä hienoja hetkiä oivaltaessamme oppineemme jotain uutta. Oivalluksen hetket tuovat iloa, tyydytystä ja usein haluamme jakaa oppimaamme muiden kanssa. Opettaessamme kollegaamme työtehtävässä tai lasta hiihtämään, siirrämme arvokasta osaamistamme eteenpäin.

Vuoden alussa moni harkitsee uuden harrastuksen tai opintojen aloittamista. Oman lopputyöni sain valmiiksi lokakuussa. Vaikka työn ja opiskelujen yhdistäminen ei ole aina helppoa, on oivaltamisen ilo sen arvoista. Suosittelen!

20220109_155016 (003)

****

Janita Järvinen toimii Kiinkossa henkilöstöpäällikkönä. Vapaa-ajallaan Janita nauttii metsälenkeistä koiran kanssa ja kesäisin perheen yhteisistä golf-kierroksista.

Kirjoita kommentti