Jatkuva osaamisen kehittäminen vie uralla eteenpäin

14.01.2019, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Tiia Nurminen

Kun aikoinaan tulin Kiinkoon huomasin mielenkiintoisen seikan. Osallistujat, jotka tulivat koulutuksiimme eivät tulleetkaan Kiinkoon ensimmäistä kertaa, vaan useimmiten heillä oli jo aiempi tutkinto suoritettuna Kiinkossa ja he olivat tulleet kehittämään itseään omien työtehtävien muuttuessa tai halutessaan laajentaa omaa osaamistaan, jotta eteneminen uralla olisi mahdollista.

Näin mielenkiintoisia kehityspolkuja, joissa Kiinkon koulutukset ja tutkinnot kulkivat osallistujan työuralla etenemisen kanssa käsikädessä. Viimeiset vuodet Kiinkossa olen vastannut mm. Kiinteistöliiketoiminnan johtaminen PGP ja Kiinteistö- ja Rakennusalan JOKO-johtamiskoulutuksista. Näissä kummassakin koulutuksessa osallistujilla on jo takanaan useita vuosia työelämässä ja lähes aina myös useita koulutuksia Kiinkossa.

Kävin tapaamassa joulun alla Anne Koskelaa, joka toimii yksikön päällikkönä OP Ryhmäpalveluissa. Anne on malliesimerkki siitä, miten ammatillinen kasvu on tapahtunut ison yrityksen mahdollisuudet hyödyntäen, itseään jatkuvasti kehittäen. Anne aloitti aikoinaan Janakkalan Osuuspankissa kesäharjoittelijana siirtyen siitä OP Kiinteistökeskukseen. Sieltä hän sai kokemusta moninaisista tehtävistä; tutuiksi tulivat niin toimitusjohtajan sihteerin tehtävät, vuokrareskontran kuin kirjanpidon tehtävät.

Kiinteistöala tuntui omalta ja niinpä kirjanpitäjänä toimiessaan Anne päätti edetä urallaan isännöintitehtäviin. Anne suorittikin Kiinkossa Isännöitsijän koulutuksen ja tutkinnon (ITS®), joka mahdollisti siirtymisen uusiin, monipuolisiin isännöinnin tehtäviin. Tehtävässä Anne pystyi hyödyntämään myös aiempaa osaamistaan kirjanpidon puolelta, oppien kuitenkin koko ajan myös uutta. Kiinteistövälittäjän tehtävät tulivat myös tutuiksi ja Anne suorittikin arvostetun kauppakamarin LKV-kokeen 90-luvun alkupuolella. Anne kehitti osaamistaan entisestään suorittaen Ammatti-isännöitsijän koulutuksen ja tutkinnon (AIT®) siirtyen sen jälkeen vastaavan isännöitsijän tehtäviin Janakkalassa.

90-luvun lopulla Anne aloitti Helsingissä OPTUM Kiinteistöpalvelut Oy:ssä kiinteistöpäällikkönä, josta matka jatkui OP Eläkekassan kiinteistöhallintopäälliköksi. Sieltä hän eteni Ilmarisen Helsingin ydinkeskustan kohteiden kiinteistöpäälliköksi käyden samalla Kiinkossa PGP Kiinteistöliiketoiminnan johtaminen -koulutusohjelman. Anne toimi Aberdeenissa 2011 asti erilaisissa tehtävissä, kunnes palasi OP:hen nykyiseen tehtäväänsä yksikön päälliköksi.

Anne rakastaa työssään eritoten monipuolisuutta, iloitsee saadessaan olla mukana mielenkiintoisissa ja isoissakin rakennusprojekteissa, nauttien asiakkaiden kanssa toimimisesta ja itsenäisyydestä. OP ryhmällä on samat arvot kuin Annella itsellään ja tämäkin tekee työskentelyn yrityksessä mielekkääksi. Juuri nyt tuntuukin, että tämä on loistava paikka tehdä töitä, eikä hinkua muualle ole.

Johtajien osaamisen kehittäminen työssä oppien ja tutkintojen siivittämänä

Osaamisen kehittäminen on OP:ssa jatkuvaa ja esimiehille on hyvin kehitetyt koulutuspolut. Anne koki kuitenkin, että halusi kehittää osaamistaan myös ulkopuolisilla koulutuksilla ja suorittaakin parhaillaan Kiinteistö- ja rakennusalan JOKO -johtamiskoulutusta, joka on hänellä jo loppusuoralla. Koulutusohjelmasta alkaa jo uusi vuosikurssi maaliskuussa.

kiRaJOKO_strategiaaHahmottamassa2

Kenelle JOKO- koulutusta Anne suosittelisi?

Ehdottomasti henkilöille, joilla on jo useamman vuoden kokemus johtavista tehtävistä, useampia koulutuksia alla jolloin he pystyvät syventämään osaamistaan. En suosittele KiRa JOKOa ihan esimiesuran aluilla oleville. Verkostoja koulutuksessa tuli lisää, sillä Dublinin opintomatka ehdottomasti auttoi porukkaa hitsautumaan entisestään. Vanhojen tuttujen lisäksi koulutuksessa on tullut uusia arvokkaita verkostoja.

Loistavaa Annesta on myös ollut, että luennot ovat pistäneet miettimään omia tapoja toimia; teenkö asioita vain, koska ollaan totuttu tekemään ne niin vai tulisiko niitä muuttaa? Uusia avartavia näkökulmia on tullut.  Koulutus on räätälöity kiinteistöalalle ja se antoi mahdollisuuden syventää sekä alan osaamista että johtamista samalla kertaa. Kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Menetelmät ovat monipuolisia kuten kuvassa: KiRa JOKOlla strategian suunnittelua hahmoteltiin uudenlaisella tyylillä.

Lopuiksi kysyin vielä, mitkä ovat olleet Annen mielestä kolme merkittävintä koulutusta hänen urallaan?

Tässä hänen listansa:

Mitkä ovat olleet sinun urasi kolme merkittävintä koulutusta?

*****

Tiia Nurminen toimii koulutuspäällikkönä kiinteistöliiketoiminnan koulutusalueella, vastaten mm. Kiinteistöliiketoiminnan johtaminen PGP, Kiinteistö- ja rakennusalan JOKO-johtamiskoulutuksesta sekä Kauppakeskusliiketoiminnan johtaminen koulutusohjelmista. Vapaa-ajallaan Tiia puuhastelee palveluskoiralajien parissa tai yrittää vetreyttää itseään joogan avulla.

Kirjoita kommentti