Kestävä energiantuotanto puhuttaa myös Japanin kiinteistö- ja rakentamisalaa

29.10.2019, Aihe: Kansainvälistyminen / Kirjoittaja Jarno Tuimala

Visiitti Kiinkon opintomatkaryhmän kanssa Aasian suurimmilla rakennusalan messuilla JapanBuild2019:ssa loi hyvän kuvan siitä, mitkä teemat ovat Aasian kiinteistö- ja rakennussektorilla tällä hetkellä trendikkäitä.

Olin odottanut Japanissa törmääväni erityisesti huipputeknologisiin innovaatioihin, robotteihin ja visionäärisiin digiratkaisuihin. Toki näitäkin messuilla löytyi. Erityisesti asumisen teknologioihin, turvallisuuteen ja käyttäjiä helpottaviin sovelluksiin löytyi hyvinkin samanlaisia ratkaisuja, mihin olen törmännyt vaikkapa Euroopan vastaavissa tapahtumissa.

Suurin herätys oli se, että käyttäjille ratkaisuja olivat paketoineet tutut laite- ja ohjelmistojätit, joiden IOT ja SmartHome -tuotteita löytyi vähän yhdeltä ja toiselta standiltä. Euroopassa ratkaisut ovat toistaiseksi olleet selkeästi pienempien ja erikoistuneempien talojen käsissä.

Japanimatka

Merkittävin yllätys oli se, että kestävän energiantuotannon osuus messuista oli todella suuri. Ratkaisuja kiinteistöjen omaan energiantuotantoon oli haettu mm. meressä kelluvilla aurinkopaneeleilla ja kohdekohtaisilla tuulimyllyillä, joita oli räätälöity kiinteistöjen katoille, katulamppujen päälle ja muihin innovatiivisiin kohteisiin.

Kestävän energiantuotannon ratkaisuja oli tarjolla todella monenlaisia eri valmistajilta. Kiinteistöjen rooli hajautetun energiantuotannon alustana voisi olla merkittävästi suurempi, jos sen mahdollisuudet otettaisiin tosissaan agendalle. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kiinteistöalan rooli on oleellinen ja siksi kaikkia hyviä innovaatioita tarvitaan kiinteistöjen käyttämän energian tuottamiseen.

*****

Jarno Tuimala on Kiinkon toimitusjohtaja, jonka vapaa-aikanaan löytää kuntoilemasta, kalasta tai soittokeikalta.

Kirjoita kommentti