Helmi Mustanmeren rannalla?

26.11.2018, Aihe: Kansainvälistyminen / Kirjoittaja Matti Oinonen

Kiinkon opintomatka Odessaan tarjosi monipuolista ”särmää ja näkökulmaa” verrattuna kotosuomalaisiin perinteisiin toimintamalleihin kiinteistöalalla.  Matkalla tutustuttiin eri kohteisiin, jossa ryhmällemme avautui erilaisia perspektiivejä mitä Ukraina ja Odessa voivatkaan tarjota. Odessan kaupunki sijaitsee Mustanmeren rannalla ja asukkaita siellä on aika tarkalleen miljoona. Kiovan ohella Odessa on Ukrainan yksi kehittyneimmistä kaupungeista ja satamakaupunkina Ukrainan merenkulun keskus.

Ensimmäiseksi tutustumiskohteeksi valikoitui konttitehdas Odessan lähistöllä. Automatisaatio ja robotiikka eivät olleet vielä rantautuneet tänne ja käsityötä tehtiin todella paljon. Lopputuloksena syntyi joka tapauksessa laadukkaita metallikontteja, joita pystytään perinteisen käyttötavan lisäksi hyödyntämään myös rakennusalan moduleina.

Odessa_kontit

Konttitehtaan jälkeen oli mielenkiintoista tutustua valmiiseen asuntomoduliin, jossa juuri nämä samaiset kontit olivat saaneet uuden olomuodon. Vaikka neliöitä oli vähän, löytyi asunnosta kaikki tarvittavat toiminnot kylpyhuoneesta keittiöön ja makuuparveen. Tätä voi jo sanoa tilatehokkuudeksi!

Odessa_valmiskontti

 

Odessan alueella rakennetaan tällä hetkellä paljon asuntoja ja muita kohteita. Arkadian alue historiallisen keskustan lähellä on yksi alueista, johon oli rakenteilla paljon laadukkaita asuntoja niin vakituiseen ja vapaa-ajan käyttöön. Meillä oli hieno tilaisuus tutustua vielä rakenteilla olevaan kohteeseen, jossa pääsimme myös ihailemaan erittäin hienoja maisemia Mustalle merelle päin.

Odessa4

Ukraina tarjoaa varmasti monenlaisia mahdollisuuksia kiinteistö ja rakennusalalla, mutta samalla täytyy myös ymmärtää mahdolliset riskit. Paikallinen mentaliteetti näkyi monessa asiassa ja aina ei voitu olla varmoja, kun vakuutettiin, että kaikki voidaan kyllä järjestää tai että kaikki kyllä onnistuu. Toisaalta Odessan alue on vetovoimainen ja monella tapaa verrattavissa mm. ilmaston ja atmosfäärin osalta kuuluisille Välimeren kaupungeille. Joten vastaus omaan kysymykseeni otsikossa - Odessa on Mustanmeren helmi.

*****

Matti Oinonen toimii Kiinkossa hallintojohtajana. -"Tykkään vapaa-ajallani liikkua ja urheilla. Uusin innostukseni on tenniksen pelaaminen, jossa riittää vielä ykkössyötön lisäksi opeteltavaa muillakin osa-alueilla."

Kirjoita kommentti