Isännöinnistä rakennetun ympäristön hallintaan – neljä vuosikymmentä Kiinkon matkassa!

27/02/2018 / Kirjoittaja Liisa Kallio

Kiinkossa, näköalapaikalla jo neljällä vuosikymmenellä, on ollut ilo ja kunnia olla toteuttamassa ja näkemässä toimialan ammattimaistumista, uudistumista ja kehittymistä sekä nousua maamme eturivin toimijaksi ja kaikkien muiden toimialojen liiketoimintojen mahdollistajaksi.

Kuten me kaikki tiedämme, kiinteistöt ovat aina olleet iso osa maamme kansallisvarallisuutta, tämä on faktaa. Muiden toimialojen toiminnot tarvitsevat kiinteistöjä, kiinteistöt ovat asumisen ja liiketoiminnan kivijalka ja toiminnan mahdollistaja.Rakennetun ympäristön ja kiinteistöliiketoiminnan tehtävissä työskentelee tänä päivänä kymmeniä tuhansia alan ammattilaisia, joista osan olen useiden vuosien työurani aikana ilokseni kohdannut. Rakennetun ympäristön kehitys on 80-luvulta tähän päivään ollut huikeaa.

Työurani alkuvaiheessa, 80-luvulla niin Kiinkossa kuin isännöintitoimialallakin elettiin vahvaa kehittämisen aikaa, tuli AIT® ja toimialalle ISA ja järjestettiin ensimmäiset Kiinteistömessut vuonna 1982. Alaa kehitettiin energisesti ja suunnitelmallisesti. Sama tahti jatkui myös tulevina vuosikymmeninä. 90-luvulla saatiin ensimmäiset Isännöitsijän ammattitutkinnon perusteet 1996, Kiinkossa kehitettiin lisäksi monia uusia, toimialan tarpeesta kummunneita koulutuksia, kuten PGP, YKV jne. ”Vuosiseminaari” järjestettiin Hyvinkään Rantasipissä Kiinkon toimesta ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Kiinkolaiset80luku

Kiinko on aina ollut edelläkävijä, tiennäyttäjä ja toimialan uudistaja kehittäminen jatkuu edelleen määrätietoisesti alan parhaaksi. Siitä osoituksena on toimialamme saanut mahdollisuuden kehittää henkilöstöään EMBA-ohjelmassa ja KiRa Jokossa ja lisää uutta on luvassa!

Aikuiskoulutuksessa ja osaamisen kehittämisessä samoin kuin työelämässäkin siirtyminen paperisesta toimintaympäristöstä sähköiseen IT ja digi -maailmaan sekä faxista someen on ollut vääjäämätöntä ja välttämätöntä. Sähköinen ympäristö on muuttanut ja uudistanut omalta osaltaan palveluliiketoimintaa ja työn ja toimenkuvia merkittävällä tavalla. On syntynyt uusia ammattikuntia, vanhojen toimenkuvien kadotessa.

Muistelen, kuinka 80-luvulla, jolloin ”kiire” oli erilaista, esimerkiksi osallistumisilmoitukset Kiinkoon tulivat joko postitse, faxilla tai puhelimitse. Nyt Kiinkoon ilmoittaudutaan opiskelijaksi näppärästi netin kautta, jotta arvokkaaseen asiakastyöhön ja opintojen ohjaukseen jää riittävästi aikaa. Sähköinen toimintaympäristö on tullut jäädäkseen. Myös valtaosa Kiinkon asiakkaista ja kiinteistöliiketoiminnan toimijoista on siirtänyt rutiinipalvelujaan ”verkkoon”, jotta facetoface keskusteluihin asiakkaan kanssa jää enemmän aikaa. Palvelumuotoilu on noussut uudeksi tavaksi lähestyä asiakkaiden tarpeita.

Toimialalla 2020-luvulle tultaessa suuret ikäluokat ovat väistymässä, toivottavasti hyvin palvelleina ja antavat tilaa uusille toimialamme kehittäjille. Toimialan osaamisen kehittämisessä puhaltavat uudet tuulet, nuoret ottavat ohjat ja vastuun toimialan eteenpäin viemisestä. Ammattimaisuuden ja kehittämisen tahti kiihtyy, pysyäkseen kilpailussa mukana on tänään ”juostava” nopeammin kuin eilen, pysyäkseen edes paikallaan. Palveluja on kehitettävä, asiakasta kuunneltava ja omaa osaamista on pidettävä yllä, yhdessä Kiinkon kanssa.

Liisa_ja_toimitusjohtajat

Voittajat erottuvat joukosta ja toimivat esimerkkeinä muille. Jos ladulta eksyy, voi peli olla menetetty, näin Olympialaisten jälkitunnelmissa sanottuna, menestyäkseen olisi oltava ”kuskin enemmin kuin peesaajan paikalla!” Olen iloinen ja onnekas, kun olen saanut olla toimialan ”tosi tekijöiden” rinnalla yhdessä alaa kehittäen lähes neljän vuosikymmenen ajan. ”Kaikki hyvä loppuu aikanaan…”, on hyvin sanottu! Juuri nyt on hyvä hetki luovuttaa ohjat nuoremmille – on kapulanvaihdon ja kiitosten aika!

Hyvät ystävät, kiitos näistä vuosikymmenistä, yhdessä tekemisestä ja onnistumisista! Lähden Kiinkosta, mutta Kiinko ja toimialan vaikuttavat ihmiset tuskin, ainakaan hetkeen lähtevät irti minusta! Näihin kuviin ja tunnelmiin! Näkemiin ja voikaahan hyvin!

Liisa Kallio

on pitkän linjan Kiinkolainen ja jää eläkkeelle 1.4.2018. Hän on toiminut koulutusjohtajana vastuullaan mm. ammatti- ja erikoisammattitutkintoprosessit sekä OPH, tutkintotoimikunta sekä arvioijayhteistyö. Tulevina eläkepäivinään Liisa harrastaa kesäasuntona toimivan vanhan kansakoulun kunnostus- ja sisustustöitä sekä puutarhan hoitoa ja on innokas jääkiekkofani.

Kirjoita kommentti