Onko taloyhtiöllä edessä kalliita perusparannushankkeita? Lisä- ja täydennysrakentamisella saatua tuloa voidaan hyödyntää remonttien rahoittamiseen

07.09.2021, Aihe: Kiinteistöala / Kirjoittaja Suna Pyykkö

Monissa erityisesti 60- ja 70-luvuilla rakennetuissa asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä pohditaan kuumeisesti, miten hintavat perusparannushankkeet tulisi rahoittaa. Ammattitaitoinen isännöitsijä ja taloushallinnon asiantuntija ovat taloyhtiön edustajina merkittävissä rooleissa suuria hankkeita ja niiden rahoitusta suunniteltaessa.

Parhaimmillaan taloyhtiöt ovat voineet rahoittaa mittavat linja-, hissi- ja julkisivusaneeraukset kokonaisuudessaan lisärakentamisella saadulla tulolla. Lakimies Laura Hagman Haglexiltä on huomannut, että taloyhtiöissä on yhä enemmän kiinnostusta lisä- ja täydennysrakentamista kohtaan.

Lähtökohtaisesti lisärakentamisen mahdollisuutta kannattaa lähteä selvittämään tilanteissa, joissa taloyhtiöllä on tulossa mittavia remontteja, joiden rahoittamiseksi lisärakentamisen yhteydessä saatua tuloa voidaan käyttää.

Hagman kertoo, että esimerkiksi taloyhtiön omistamasta tontista voidaan muodostaa uusi tontti lohkomalla, johon haetaan asemakaavoituksella lisää rakennusoikeutta. Vastaavasti uudelle rakennuspaikalle voidaan hakea lisää myytävää rakennusoikeutta, jolloin tontti jää kokonaan taloyhtiön omistukseen. Näin taloyhtiö saa tontista tulevina vuosina vuokratuloa.

”Vuokratulo vähentää osakkeenomistajilta kerättävien vastikkeiden määrää. Joissain kohteissa taloyhtiöt ovat hyötyneet vuokratulosta miltei koko vastikkeen verran, jolloin taloyhtiöstä on tullut lähes vastikkeeton yhtiö”, mainitsee Hagman.

LauraHagman

"Lisä- ja täydennysrakentaminen on kiinnostava mahdollisuus taloyhtiöille, joilla on edessä kalliita perusparannushankkeita", sanoo lakimies Laura Hagman

Taloussuunnittelu ja sopimuskumppani mahdollistavat onnistuneen projektin

Erityisen tärkeää hankkeissa on huomioida verotuksellinen ja kirjanpidollinen puoli, sillä esimerkiksi rakennusoikeuden myynnistä saama korvaus on taloyhtiölle verotettavaa tuloa. Vastaavasti remonttikulut ovat verotuksessa vähennyskelpoinen erä. Jotta taloyhtiöille ei realisoidu verotettavaa tuloa, lisärakentamisesta saatava tulo ja remonttikulut on ajoitettava samalle verovuodelle, jotta syntyneet remonttikulut voidaan hyödyntää mahdollisimman täysimääräisesti verotuksessa. Mittavat korjaushankkeet kuten linjasaneeraukset ja putkiremontit pyritään käsittelemään kirjanpidossa mahdollisuuksien mukaan korjauskuluina.

Verosuunnittelussa on käytettävissä yksittäisiä keinoja, kuten asuintalovarauksen tekeminen, vastikkeiden perimättä jättäminen ja aikaisempien vuosien tappioiden hyödyntäminen. Esimerkkinä Hagman kertookin, että ullakolta myytävä rakennusoikeus voi olla järkevää toteuttaa yhtiöoikeudellisesti suunnattuna osakeantina, mikä on taloyhtiölle verovapaata tuloa ja siten verotuksen kannalta helpompi järjestely.

Hagman painottaa, että hankkeen onnistumisen edellytyksenä on hyvä sopimuskumppani, jonka kanssa voidaan sopia taloyhtiön etua turvaavat sopimusehdot ja saada hyvä korvaus rakennusoikeudesta.

Laura Hagman puhuu  Taloushallintofoorumi 2021 -tapahtumassa lisä- ja täydennyshankkeiden verosuunnittelusta ja kirjanpidon erityiskysymyksistä keskiviikkona 3.11.

Taloushallintofoorumi kokoaa kiinteistöalan taloushallinnon asiantuntijat ja isännöinnin ammattilaiset ajankohtaisten asioiden ääreen. Taloushallintofoorumi nostaa esille ajankohtaisia trendejä ja ennakoi alan tulevia kehityssuuntia. Tänä syksynä tapahtumassa perehdytään muun muassa taloyhtiöiden mahdollisuuksiin rahoittaa kalliita perusparannushankkeita sekä rutiinityön helpottamiseen ohjelmistorobotiikan avulla.

Tutustu tapahtuman kiinnostavaan ohjelmaan www.taloushallintofoorumi.fi

Tahafoorumi_pääkuva

*****

Suna Pyykkö toimii koulutuspäällikkönä teknisen ylläpidon osaamisalueella ja odottaa jo malttamattomana lunta ja pitkiä hiihtoretkiä. Sitä ennen aika kuluu metsälenkeillä koiran kanssa.

Kommentit (2)

06.06.2023, 17:28 • Matilda Ruuskanen

Todella mielenkiintoinen artikkeli, joka herätti ajatuksen ottaa asian puheeksi myös omassa taloyhtiössä. Halusin palata erikseen kommentoimaan tätä kirjoitusta, sillä se inspiroi myös minua ja toivon, että tästä kommentista myös joku muu saa iloa. Taloyhtiössämme oli vähällä käytöllä kerhotila. Otin asian puheeksi yhtiökokouksessa tästä tekstistä innostuneena. Meillä on ihan huippu Joensuulainen isännöinti (https://isyk.fi), joka hoiti sitten meidän tyhjään kerhotilaan vuokralaisen ja huolehti prosessista alusta loppuun. Saimme tällä tempulla lisää pääomaa, jota voimme käyttää yhtiölainan rahoituksen hoitamiseen. Kiitos siis Suna, ja kiitos ihana isännöitsijä!

06.06.2023, 17:29 • Matilda Ruuskanen

Todella mielenkiintoinen artikkeli, joka herätti ajatuksen ottaa asian puheeksi myös omassa taloyhtiössä. Halusin palata erikseen kommentoimaan tätä kirjoitusta, sillä se inspiroi myös minua ja toivon, että tästä kommentista myös joku muu saa iloa. Taloyhtiössämme oli vähällä käytöllä kerhotila. Otin asian puheeksi yhtiökokouksessa tästä tekstistä innostuneena. Meillä on ihan huippu Joensuulainen isännöinti ( https://isyk.fi ), joka hoiti sitten meidän tyhjään kerhotilaan vuokralaisen ja huolehti prosessista alusta loppuun. Saimme tällä tempulla lisää pääomaa, jota voimme käyttää yhtiölainan rahoituksen hoitamiseen. Kiitos siis Suna, ja kiitos ihana isännöitsijä!

Kirjoita kommentti