Rakennuttaminen 2024 rikkoi ennätyksiä

Ennätysmäärä rakennuttamisen ammattilaisia osallistui tänä vuonna Rakennuttaminen 2024 -tapahtumaan Tampere-talolle.

Kaksipäiväinen alan huipputapahtuma kokosi 450 kiinteistö-, rakentamis- ja infra-alan asiantuntijaa yhteiseen keskusteluun ajankohtaisten teemojen ympärille.

Rakennuttamisen ohjelma on tuhti tietopakkaus asiaa muun muassa lainsäädännöstä, suhdannetilanteesta, vähähiilisestä rakentamisesta ja tekoälyn hyödyntämisestä. Kuten osallistujamäärä kertoo, Rakennuttaminen 2024 on vakiinnuttanut paikkansa alan ykköstapahtumana, joka vuosi vuodelta houkuttaa yhä useampia alan ammattilaisia.

Rakennuttaminen2024_16


Valtiovallan tervehdyksen Rakennuttaminen 2024 -tapahtumaan toi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski. Ministeriössä on käynnissä useita lainsäädäntöhankkeita, joilla on merkittävä vaikutus kiinteistö- ja rakentamisalaan. Näitä ovat muun muassa rakentamislaki, alueidenkäyttölaki ja yhden luukun palvelujen lainsäädäntöhanke. Myös EU:ssa on valmistelussa iso määrä kokonaisuuksia, joihin alan tulee varautua.

Rakennuttaminen2024_18


Rakentamisen suhdannetilannetta avasi Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Kangasharjun mukaan suhdannetilanne on paranemaan päin, vaikka taantuman talvea eletään vähän joka puolella – Euroopassa selvemmin kuin Yhdysvalloissa. Aika voisi olla myös otollinen taklata uudella tavalla julkisen talouden velkaantumista.

Rakennuttaminen2024_5


”Meillä on käsillä poikkeuksellinen vaihe, sillä ensimmäistä kertaa taloushistoriassa talous porskuttaa, vaikka korkoja nostetaan. Talous ei kuuntele keskuspankkeja. Ei tule kriisiä, romahdusta tai lamaa. Nyt ei ole tarvetta elvytykselle”, totesi Kangasharju.

Lähitulevaisuudessa Kangasharju näkee niin mahdollisuuksia kuin globaaleja uhkia, joilla voi toteutuessaan olla isokin vaikutus talouteen. Mahdollisuuksia hän näki teknologian kehittymisen ja erityisesti tekoälyn tulemisen myötä.

Kestävä kehitys on hyvää liiketoimintaa

Vastuulliseen rakennukseen liittyy monia suoria hyötyjä, jotka vaikuttavat rakennuksen arvoon. Näin totesi NREPin vastuullisuuspäällikkö Victor Holmqvist puheenvuorossaan.

Rakennuttaminen2024_8


Holmqvistin mukaan vähähiilistä rakentamista edistäviä ratkaisuja on markkinassa koko ajan enemmän. Tyypillisesti käytössä on jo erilaiset laskentamenetelmät ja optimoidut suunnitteluratkaisut, mutta lähivuosien aikana suurempaa muutosta on vielä tulossa, kun paikallinen energiantuotanto monipuolistuu ja esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto ja varastointi kasvaa.

Rakennuttaminen -tapahtumassa palkittiin myös vuosittain Vuoden rakennuttaja ja Vuoden rakennuttajakonsultti. Tänä vuonna jaettiin myös tunnustus Rakennuttamisen kehittäjälle.

Rakennuttaminen 2024 Tampere-talolla 18.-19.1.2024.

Osallistu keskusteluun #rakennuttaminen2024

*****

Rakennuttaminen 2024 -valokuvat: Opa Latvala.