Kiinko on ehdoton ykkönen

OP Koti Länsi-Suomi Isännöinti Oy:ssä Rauman ja Euran toimistojen isännöintipäällikkönä työskentelevä Anita Toivonen alleviivaa, että ammattitaidon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista.

Toivosen työpäivä isännöintipäällikkönä koostuu henkilöstöjohtamisesta sekä toimistojen asiakasyhtiöihin liittyvästä viestinnästä, tiedottamisesta ja yrityksen kannattavuuden seurannasta. Toivosella on lisäksi isännöitäviä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä, joissa hän tekee kaikenlaisia isännöinnin työtehtäviä.

– Työni on erittäin monipuolista. Tässä on eduksi, että löytyy organisointikykyä, sosiaalista pelisilmää sekä taitoa laittaa asiat tärkeys- ja kiireysjärjestykseen sekä reagoida nopeasti erilaisiin tilanteisiin. Tällä alalla pitää myös hyväksyä, etteivät työntekijä ja työ kumpikaan tule koskaan täysin valmiiksi. Aina löytyy parannettavaa ja opittavaa. Isännöinti työnä on itsenäistä ja hyvin monipuolista. Jokainen päivä on erilainen ja, mikä parasta, saa olla tekemisissä ihmisten kanssa.

Toivonen on toiminut pitkään myynnin parissa ennen siirtymistään kiinteistöalalle. Uraan on mahtunut niin yrittäjyys keittiökalustekauppiaana kuin kiinteistönvälitystä ja isännöintiäkin. LKV-tutkinnon Toivonen suoritti jo vuonna 1988. Nykyiseen pestiinsä isännöintipäälliköksi hän siirtyi vuonna 2019.

– Aiempi isännöintipäällikkö jäi eläkkeelle, ja tulin valituksi haun kautta. On ollut mukava huomata, että ihan kaikista aiemmista töistäni on ollut hyötyä tässä työssä.

Toivonen on suorittanut Kiinkolla kokonaisuudet Isännöitsijän koulutus ja tutkinto (ITS®), Johtavan ammatti-isännöitsijän koulutus ja tutkinto (AIT®) sekä muita lyhyempiä koulutuksia, kuten Uudiskohteen isännöinti -koulutuksen. Toivonen korostaa, että osa koulutuksista on käytännössä välttämättömiä, mutta mukana on paljon kaikenlaista osaamista syventävää ja yleishyödyllistä.

– Isännöitsijän työssä aloittelevalle tietysti IAT perustutkintona on ehdoton aloitus. ITS-koulutus sen sijaan on tärkein isännöinnin arkea tukeva koulutus. Hyvänä lisänä mainittakoon TEK-koulutukset, sillä isännöinti painottuu koko ajan enemmän remonttien ja kunnostusten hoitoon. AIT puolestaan sopii hyvin henkilölle, joka on suuntautumassa johtotehtäviin tai oman yrityksen perustamiseen.

– Monesti kuulee sanottavan, että työ tekijäänsä opettaa, mutta isännöitsijän työssä se ei ole mahdollista. Isännöitsijän työtä säätelee niin monet erilaiset lait, asetukset ja säännöstöt, että niiden opetteleminen vaatii koulutusta. Samoin taloyhtiön tekniikkaan liittyviä asioita olen oppinut vasta koulutusten kautta. 

Toivonen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Kiinkon koulutuksiin ja, ettei olisi edes nykyisessä toimessaan ilman kouluttautumista. Seuraavaksi hän aikoo suorittaa TEK-koulutukset ja joitain lyhyempiä koulutuksia syventääkseen entisestään teknistä osaamistaan.

– Isännöinti oli aluksi minulle kokonaisuutena melko vieras maailma. Kiinkon koulutusten kautta olen päässyt perehtymään kenttään laaja-alaisesti ja pystynyt hyödyntämään opittua työarjessa. Ehdottomasti suosittelen kaikille kiinnostuneille ja alalla oleville. Ammattitaidon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista.

Anita Toivonen395x263px