Teknisen osaamisen tarve kasvaa

Isännöitsijä, AIT, ITS-TEK Mari Moisander Lounaismaan OP-Isännöinnistä, millaisena näet isännöintialan koulutus- ja osaamistarpeet tulevaisuudessa? 

Ensimmäisenä mieleen tulevat kaikki peruskorjauksiin ja perusparannuksiin liittyvät asiat. Vaikka meillä on ammattisuunnittelijat yms. silti on suuri etu hankkeen kannalta, että isännöitsijälläkin on jotakin perustason tietoa asioista. Esimerkiksi pienessä kaupungissa ei välttämättä ole teknisiä isännöitsijöitä. Koulutuksissa voisi hyvin käydä lävitse esimerkiksi tekniset perusasiat kylpyhuoneremonttien valvonnoista, erilaisia lattiamateriaaleja, eri vaihtoehto julkisivuremontteihin yms.

Taloushallintopuoli on yksi asia, toki tätä jo paljon opetetaankin jo. Vanhoissa taloissa on paljon peruskorjauksia, niiden käsittely kirjanpidossa, paljon rahastoidaan, tehdään asuintalovarauksia yms. Tarvitsemme hyviä käytännön vinkkejä talouden pidosta pitkällä aikajänteellä, tulevaisuuteen ajateltuna.

Yksi iso haaste tulevaisuudessa on asukaskannan vanheneminen. Koko ajan kotona asuvien ihmisten keski-ikä nousee. Tämä tulee olemaan iso haaste myös isännöinnille. Mitä tähän neuvoksi/vinkiksi? Keitä ovat ne ihmiset, joihin me voimme ottaa yhteyttä tai mitä me voisimme tehdä? Yleisestikin sosiaalinen isännöinti tulee olemaan jatkossa isommassa roolissa isännöitsijätoimistojen arkipäivässä. Tähän helposta toivon digitalisaation puolelta, sähköisten palveluiden lisääntymisenä ja yleistymisenä.

Yleisestikin koulutustarpeita ajatellen, isännöitsijän työ on käytännön ongelmien ratkaisua ja käytännön asioilla ja esimerkeillä asioita tulee lähestyä. Mielelläni kuuntelen koulutuksessa yhteistyötahoja (poliisi, sairaanhoito, huoltoyhtiöiden työnjohto yms.) ja kuulisin myös heidän ajatuksiaan isännöinnistä ja heidän toiveistaan yhteistyötä ajatellen.

Yksi tärkeä juttu olisi myös kiireen ja kaaoksen hallinta. Mitä maksuttomia ohjelmia olisi mahdollisesti olemassa, jotka voisivat meitä hyödyttää. Mitä hyviä ajatuksia ammattilaisilla olisi stressin hallintaan, töiden selkeyttämiseen yms. Meillä on useasti kymmeniä asioita kesken ja hoitamatta ja kaiken hallinnoiminen ja muistaminen vaatii oman aikansa ja tapansa. Kaikki vinkit ovat hyödyllisiä!

MariMoisander265x180

Mari Moisander on suorittanut Johtavan ammatti-isännöitsijän AIT® -koulutusohjelman Kiinkossa.

Lue lisää isännöintikoulutuksistamme