Rohkeasti mukaan Ylempään kiinteistönvälittäjän tutkintoon (YKV) - Kun omistautuu, saavuttaa

27.10.2023, Aihe: Vieraskynä / Kirjoittaja Kasperi Savolainen

Olen Kasperi Savolainen, kiinteistönvälitysalan yrittäjä, Ylempi kiinteistönvälittäjä (YKV) Suomen Turusta. Olen toiminut kiinteistönvälityskentällä yli 10 vuotta. Aikoinaan tulin, nykyään jo tosin kovin nuortuvalle, alalle luultavasti Suomen nuorimpana välittäjänä. Ala on vienyt sen jälkeen niin sanotusti mukanaan. Edelleen nautin suunnattomasti työstäni asuntobisneksen sekä ihmisten parissa - tämä työ kun osaa yllättää kerta toisensa jälkeen. Ammattitaidostani kertoo vuosien saatossa suorittamani alan tutkinnot YKV, LKV, LVV, KiAT sekä omaamani kaupanvahvistajan oikeudet. Työssäni pidän haasteista, vaativasta juridisesta ajattelusta sekä sen ja kaupallisen ajattelun harmoniasta. Kuitenkin mielestäni töissä pitää ennen kaikkea olla hauskaa, joten sen pidän aina myös mielessäni. Olen toiminut kentällä ns. rivivälittäjänä, esimiesasemassa ja nyt pyöritän ja kehitän omaa kiinteistönvälitysyhtiötäni ja brändiä K-Housing® LKV:ta.

Olen intohimoinen yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä ja oman yrityksen perustaminen oli parhaimpia päätöksiäni tähän asti. Siinä saa myös päästää oman luovuutensa aivan uudelle tasolle. Vaikka onnellisesti työ on minulle samalla myös harrastus ja elämäntapa, nautin vapaa ajalla luonnossa liikkumisesta tai vaikkapa puiden hakkaamisesta mökillä kollarit jalassa ja aivot narikassa. Nautin rauhallisuudesta, mikä antaa hyvää vastapainoa hektiselle työlle kaupungissa.

Kiinteistönvälitysala on liikahtanut jo merkittävästi eteenpäin oman työurani aikana ja vaikka ’’pelisäännöt’’ pysyvätkin kaikilla aina samoina, toimintatavat ovat muuttuneet. Välillä olen ihan nauranutkin jo muiden nuorempien kollegojen kanssa, kun voin jo itsekin tokaista: ’’silloin ennen vanhaan tehtiin näin’’. Vahva verkkoon keskittyvä mainonta sekä yleisesti alan sähköistyminen on tuonut muutoksia myös välittäjän toimintatapoihin. Tämä ei ole ollenkaan huono asia, kun homma toimii.

Kiinteistönvälittäjän työ on monipuolista ihmistuntemustyötä, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Tässä jos jossain pääsee lähelle ihmistä ja tämän elämäntilannetta sen kaikissa käänteissä, jolloin välittäjän on osattava olla ns. ”kameleontti”, muuntautua aidosti tilanteen edellyttämällä tavalla, taitava kiinteistönvälittäjä on yleensä huippu ihmistuntija ja aidosti asiakkaastaan kiinnostunut, ei vain ensikädessä luvuista ja kaupan tekemisestä. Kun on aito oma itsensä, rehellinen ja huolellinen, ei voi kuin menestyä tekemisessään.

Kuluttajat vaativat nyt myös välittäjältä enemmän ’’lifestyletyylistä” otetta työhön. Sosiaalinen media, joka kerää tänä päivänä ihmiset, on oltava välittäjällä hallussa tai ainakin, jos haluaa varmistaa omaa kilpailuetuaan. Myös alan pätevyysvaatimukset ovat kiristyneet. Sekä välittäjän tutkintoihin ja tämän myötä osaamiseen on alettu kiinnittää huomioita, mikä puolestaan on erittäin hyvä asia. Näinkin suuren asian äärellä, kuin asuntokauppa, työskentelevällä henkilöllä tulee olla tarvittavat tiedot ja taidot tehtävän suorittamiseen asianmukaisesti. Kuluttajalle tämä osoitetaan alan tutkintonimikkeillä. Koen, että kotiläksyt on tehtävä, ihan jokaisen. On luonnollista, että ala kuin ala vaatii koulutuksen ennen kuin pääsee ns. tositoimiin.

YKV-tutkinto oli kaikin puolin miellyttävä ja opettavainen matka. Aihepiireissä syvennyttiin jo opittuihin asioihin, eikä tässä työssä oikein koskaan ole valmis vaan aina tulee uutta ja vanhaa on hyvä kerrata. Pitää pysyä kehityksessä mukana. Toteutus oli myös erittäin hyvä ja hybridimalli toi joustavuutta aikataulun suunnitteluun, kun läsnä pystyi olemaan myös etäyhteyden avulla. Kouluttajat olivat myös alan huippuosaajia, tuttuja nimiä mm. alan kirjallisuudesta ja oli upeaa saada olla osallisena heidän kaikkien luennoillaan. Oli myös huippua nähdä huippukollegoja ympäri Suomen – lopputuloksena oli melkoinen määrä alan osaamista läsnä samaan aikaan!

1200x628_Liitutaulu_0622 KS

Myös koulutuksen järjestäjät ja henkilökunta Kiinkolta teki upeaa työtä ja mahdollisti meille sujuvan koulutuspolun, mistä olen kiitollinen. Täytyy todeta näin, kun tutkinnon on saanut valmiiksi, että vaikka se työn ohella ja yksityisyrittäjänä ajoittain aika raskaaksi kävikin, ei kukaan ole siihen liian kiireinen. Koskaan ei tule oikeaa aikaa tai paikkaa, on vain osattava priorisoida sekä allakoida. Kun omistautuu, saavuttaa.

Suosittelen vahvasti jokaiselle, joka Ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnon suorittamista miettii, että rohkeasti vain mukaan. Eikä YKV:n anti lopu pelkästään tutkintoon, vaan mm. YKV-ajantasapäivät tuovat alalla toimivat YKV:t saman katon alle ja verkostoituminen koulutuksineen on omaa luokkaansa tuolloin, uusia ystävyyssuhteita unohtamatta.

Kirjoita kommentti