SOK:n kiinteistöliiketoiminta on aidosti kansainvälistä

Vallilan Ässäkeskuksessa operoidaan Suomen lisäksi Baltian ja Venäjän kiinteistömarkkinoilla.

SOK:n kiinteistötoiminnoissa työskentelee sata henkeä, joista puolet työskentelee sisäistämisen kautta hotellikiinteistöjen huoltoa varten syntyneessa S-Huollossa. Kiinteistöjohtaja Janne Rytkösen johtama tiimi vastaa SOK:n ja sen tytäryhtiöiden kiinteistöjen omistaja-, rakennuttaja-, huolto- ja ylläpitotoiminnoista sekä S-ryhmän kiinteistötoimintojen ketjuohjauksesta. Ketjuohjaukseen liittyy myös SOK:n ja Kiinkon yhteistyö S-ryhmän kaikkiaan noin 50 kiinteistöammattilaisen koulutuksen järjestämisessä.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta on nimensä mukaisesti 22 alueosuuskaupan omistama keskusliike. SOK:n kiinteistötoiminnot vastaa SOK:n ja sen tytäryhtiöiden kiinteistöasioista. SOK:n tytäryhtiöitä ovat mm. hotelliyhtiö Sokotel, autokauppias Automaa, maatalouskaupan Hankkija-Maatalous, logistiikkayhtiö Inex sekä ryhmän Prismat Baltiassa ja Pietarissa. Osuuskaupoille SOK:n kiinteistötoiminnot on sisäinen konsultti, joka tarjoaa niille mm. rakennuttamispalveluita.

- Osuuskaupat etsivät itse kauppapaikkoja sekä päättävät itse, mitä konsulttia käyttävät, mutta tietysti etunamme on heidän liiketoimintansa hyvä tuntemus. Tiedämme hyvin, kuinka kauan kestää myydä jugurttia, että esimerkiksi miljoonan euron lisäsumma Prisman rakentamisessa on tienattu takaisin, SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen naurahtaa.

Janne Rytkönen

   

 

 

   

 

Janne Rytkönen tuli SOK:n kiinteistöjohtajaksi puolitoista vuotta sitten APIsta, jossa hän oli kiinteistö- kehitystehtävissä.

 

-SOK:n salkussa on noin 200.000 neliötä strategisia kiinteistöjä, joihin kuuluvat Helsingin Sokos, Radisson SAS Plaza sekä Inexin Kilon päivittäistavarakeskus. Myös uusi Sipoon Bastukärriin Inexille rakennutettava käyttötavarakeskus jäänee omistukseemme. Meillä on myös sales – leaseback –sopimuksia osto-optiolla ns. kakkosketjun toimitiloistamme sekä puhtaita vuokrasopimuksia. Ulkomaiset Prismat ja hotellit toimivat vuokratiloissa, kotimaan Prismoista, S-marketeista yms. tiloista vastaavat alueosuuskaupat.

Kiinteistöjemme ja toimitilojemme tärkein tehtävä on tukea S-ryhmän perusliiketoimintoja, Rytkönen selventää työkenttäänsä.

Investointitahti säilyy kovana

- Meillä on nyt viisi Prismaa Tallinnassa ja yksi Riikassa sekä hotelleita Pietarissa ja Tallinnassa. Pietariin tulee tämän ja ensi vuoden aikana 3-5 Prismaa, Riikaan yksi ja Vilnaan kaksi. Lisäksi tutkimme mahdollisuuksia Baltian pienemmissä kaupungeissa. Olemme siis mukana aidosti kansainvälisessä kiinteistöliiketoiminnassa. Monissa hankkeissa olemme myös syvällä itse toteutuksessa, välillä rakentajat keskustelevat mieluummin meidän kuin rahoittajien kanssa, Janne Rytkönen toteaa.

SOK:n kiinteistötoiminnoilla on parhaillaan käynnissä 80 erilaista rakennushanketta. Osassa Suomea ja ulkomailla tilaa on uusille hankkeille ja lisäksi olemassa olevia tiloja kehitetään koko ajan. Prismoissa esimerkiksi käyttötavaroiden rooli kasvaa päivittäistavaroiden rinnalla, minkä vuoksi tarvitaan lisää liiketilaa ja myös uusi isompi logistiikkakeskus Sipooseen.

- Vastaamme rakennuttamistehtävien ohella lvis-projektien vetämisestä. Rakennuttamisessa omat suunnitteluohjeemme auttavat hankkeiden läpiviennissä. Ohjeemme lähtevät toiminnallisuudesta, esimerkiksi ABC-huoltamon linjastojen on toimittava samoilla periaatteilla kaikkialla. Ulkoisesti sen sijaan kohteemme sovitetaan paikallisiin oloihin. Ehkä ihmisiä alkaisi kyllästyttääkin, jos esimerkiksi kaikki ABC:t olisivat toistensa kopioita.

- Olen ollut SOK:ssa nyt puolitoista vuotta. S-ryhmän toiminnan kehitys ja sitä myötä kiinteistöpuolen investointitahti on ollut kovaa ennen tuloani, koko täällä oloaikani ja myös näkyvissä olevan tulevaisuuden. Meillähän ei tehdä kiinteistöjä spekulatiivisesti, vaan puhtaasti oman liiketoiminnan kehittymisen tarpeista. Siksi mitään olennaista laskua investointitahtiin ei ole nähtävissä, Janne Rytkönen linjaa.

Sisäistyksellä lisää tyytyväisyyttä

Kiinteistötoiminnot jakaantuu SOK:ssa kahteen noin 50 hengen ryhmään. Puolet väestä työskentelee ns. konttorilla joko rakennuttamisen ja kiinteistökehityksen, ylläpitopalvelujen tai kiinteistöhallinnan tehtävissä ja toinen puoli S-Huollossa pääkaupunkiseudun hotelleissa ja Holiday Clubeissa eri puolilla Suomea. Kotimaisen organisaation rinnalle on syntymässä oma yksikkö Pietariin, koska sieltä ei ole voitu ostaa tarvittavaa osaamista.

- Pääosan kiinteistöpalveluista ostamme yhä ulkoa, mutta hotellipuolella ostetun palvelun laatu ja vasteaika ei riittänyt hotelliasiakkaiden tarpeisiin. Kun ostimme Holiday Clubin, sisäistimme hotellipuolen kiinteistönhoidon ja veimme kiinteistöväen siten osaksi hotellikiinteistöjen ydinliiketoimintaa. Sekä tilaajat että oma henkilöstömme ovat olleet muutokseen hyvin tyytyväisiä. Hotelliasiakkaiden palvelukokemus on parantunut ja kulut ovat pysyneet kurissa, Janne Rytkönen kertoo.

- Ylläpitopalvelussa kuudella kiinteistöpäälliköllämme on kullakin oma salkkunsa. Ajatuksena on ollut, että yksi henkilö hoitaa esimerkiksi hotellikohteet. Ylläpitopalvelut vastaa teknisen huollon johdosta sekä ulkoa ostettujen että S-Huollon toimittamien palveluiden osalta.

Haussa yhteinen tieto ja kieli

S-ryhmän valtakunnallisessa ”kiinteistöorganisaatiossa” on noin 150 henkeä. Kun muistaa, että SOK:n kiinteistötoiminnoissa on tästä joukosta sata henkeä ja että alueosuuskauppoja on 22, näkee kunkin alueosuuskaupan työllistävän vain muutamia kiinteistöammattilaisia. Tämän joukon yhteistyön eväiden parantaminen, yhteisen kielen löytäminen ja osaamistason nostaminen johtivat S-ryhmän erityisen kiinteistökoulutuksen aloittamiseen.

- Jollas-opistollamme järjestetään paljon koulutusta ydinliiketoimintaamme liittyen. Totesimme selkeän tarpeen myös erilliselle S-kiinteistövalmennukselle. Kun halusimme osaajillemme parasta mahdollista koulutusta, mitä markkinoilta saa, päädyimme neuvottelemaan yhteistyöstä kiinteistöalan koulutuksen johtavan toimijan Kiinkon kanssa. Toukokuussa 2008 päättyvän yleiskoulutusjakson jälkeen uskon S-ryhmän yhteisten toimintamallien löytyvän paljon aiempaa helpommin, Janne Rytkönen kertoo.

Koulutus pidetään Jollas-opistolla SOK:n kiinteistötoimintojen yhdessä Kiinkon koulutuspäällikkö Pertti Huhtasen kanssa suunnittelemalla tavalla. Ensimmäisessä koulutuksessa on käyty koko kiinteistöpuolen toimintakenttä läpi. Mukana on ollut myös uusia asioita kuten energiadirektiivi ja energiatodistukset.

- Tärkeää on, että voimme näin siirtää tietoa ns. parhaista toiminnoista ryhmän sisällä helposti, ja että ihmiset verkostoituvat toistensa kanssa luontevaksi yhteistyöryhmäksi, joka puhuu samaa kieltä keskenään. Koulutusta tullaan varmaan jatkamaan, mutta tulevat jaksot lienevät luonteeltaan enemmän täsmäkoulutusta kuin ensimmäinen koulutus, Janne Rytkönen toteaa.

Janne Rytkönen tuli SOK:n kiinteistöjohtajaksi puolitoista vuotta sitten APIsta, jossa hän oli kiinteistö- kehitystehtävissä. Sekä rakennuspuolen diplomi-insinöörin että juristin koulutuksen hankkinut Rytkönen on työskennellyt aiemmin sekä asunto- että toimitilarakentamisen tehtävissä YIT:llä ja Polarilla ja ylläpitopuolen tehtävissä YIT Rapidolla. Tausta on sopiva SOK:n kiinteistöorganisaation johtamiseen.

Teksti ja kuva Arto Rautio