Rakennuttaminen 2020: Rakentamisala torjumaan ilmastonmuutosta

Rakennuttaminen 2020 -tapahtuman pääpuhujana toimi tänä vuonna ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Mikkonen korosti puheenvuorossaan, että kiinteistö- ja rakentamisalalla tehtävillä toimenpiteillä on merkittävä vaikutus siihen, kuinka ilmastonmuutosta saadaan torjuttua, ja samalla se tarjoaa alan toimijoille mahdollisuuden olla edelläkävijä ilmastohaasteen ratkaisemisessa.

Kiinteistö- ja rakennuttamisalan yksi merkittävimmistä tapahtumista on jokavuotinen Rakennuttaminen 2020 -seminaari, joka tammikuussa kokoaa rakennuttamisen ammattilaiset kuulemaan ajankohtaista tietoa alalta. Tänä vuonna tapahtuma keräsi ennätykselliset 360 henkeä ja pääteemana olivat ilmasto- ja ympäristökysymykset.

MinisteriMikkonen

”Ilmastonmuutoksen torjunta antaa potentiaalia talouskasvuun ja edelläkävijäyrityksille mahdollisuuden suuriin voittoihin. On laskettu, että esimerkiksi Euroopassa nämä toimet voivat luoda yli 6,4 miljoonaa uutta työpaikkaa”, ministeri Mikkonen kertoi. 

Mikkosen mukaan koko rakentamisen ketju on kuitenkin mietittävä uudelleen ja kiertotaloutta edistettävä monin tavoin. Lainsäädännöllä tähän vaikutetaan EU:sta saakka, jossa komission valmisteltavaksi on tulossa muun muassa rakennustietoasetuksen muuttaminen.

Duettosta

Vapaaehtoisia toimia tarvitaan myös, joista esimeriksi ympäristöministeriön ja RAKLIn helmikuussa allekirjoitettava kestävän purkamisen Green Deal -sopimus on tärkeä askel eteenpäin. Kirimistä riittää, sillä tavoite saada rakennus- ja purkujätteiden hyödyntämisaste 70 prosenttiin on vielä kaukana. ”Rakennusmateriaalit ja -tuotteet ovat olleet aiemmin vähäisessä roolissa kiertotalouden näkökulmasta”, totesi ministeri Mikkonen.

Käynnissä on myös yksi hallituskauden isoimmista uudistuksista, maankäyttö- ja rakennuslain uudistus, jonka vaikutukset näkyvät suoraan alalla. ”Uudistus luo osaltaan askelmerkkejä alalle ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Sen loppuun saattaminen vaatii aktiivista vuoropuhelua ministeriön ja toimijoiden välillä”, ministeri korosti.

Rakennuttaminen 2020 järjestetään Tampere-talolla 23.-24.1.2010.

Seuraa ja osallistu keskusteluun #rakennuttaminen2020

*****

RAKENNUTTAMINEN 2020 on RAKLIn ja Kiinkon vuosittainen kiinteistö-, rakentamis- ja infra-alan johdon sekä asiantuntijoiden foorumi Tampere-talolla 23.-24.1.2020. Tapahtuma on noussut Suomen merkittävimmäksi rakennuttamisen seminaariksi tarjoten kohtaamispaikan alan johtaville asiantuntijoille niin Suomesta kuin kansainvälisesti.