Lopputyö päivittäistavarakaupan energianhallinnasta

Asko Lehto valmistui tänä keväänä Kiinkon kiinteistö- ja projektipäällikön koulutusohjelmasta. Hän teki lopputyönsä yhdessä Kyösti Asikaisen kanssa päivittäistavarakaupan energianhallinnasta. – Energiansäästössäkin olennaista on yhteistyö.

Marketteihin hiilidioksidiin pohjautuva kylmäjärjestelmä

smarket

 Pohjoissuomalainen Arina otti käyttöön uuden ympäristö- ja energiaystävällisen hiilidioksiditekniikan.

 Asko Lehto suoritt tänä keväänä Kiinkon Kiinteistö- ja projektipäällikön FMA™  tutkinnon. Hän teki lopputyönsä yhdessä Kyösti Asikaisen kanssa päivittäistavarakaupan energianhallinnasta.

Perinteisesti päivittäistavarakaupan kiinteistöjen hoitokustannuksista lähes puolet koostuu energiakustannuksista. Päivittäistavarakaupoissa energiaa käyttävät eniten kylmäkoneet.

Lehto työskentelee teknisenä isännöitsijänä S-ryhmän pohjoissuomalaisen Osuuskauppa Arinan kiinteistöyhtiössä Arinan kiinteistöt Oy:ssä. Arina on rakennuttanut uusiin ja saneerattaviin myymälöihinsä hiilidioksidikylmäjärjestelmän.

Näissä kohteissa on yhdistetty kylmä, LVI, maalämpökaivot, kylmäkalusteet ja rakennus uudenlaisella toimintamallilla. Lauhdelämpö jäähdytetään ja varastoidaan kesäaikaan maaperään ja hyödynnetään talvella lämmitykseen. Kohteissa on lisäksi ovelliset ja kannelliset kylmäkalusteet sekä pääsääntöisesti lattialämmitys, jotta lämpö saadaan tuotettua matalalla lämmitysverkoston lämpötilalla.

- Vasta pohjoisen kovilla pakkasilla tarvitaan lisälämpöä, sillä normaalitilanteessa rakennukset lämpiävät lauhdelämmöllä. Kovemmilla pakkasilla hyödynnetään lisäksi maalämpöä. Muuta lämmitystä ei tarvita, Lehto kertoo.

Näin energiankulutus on saatu puolittumaan. Samalla teollisuudesta saatava hiilidioksidi on laitettu hyötykäyttöön ympäristöystävällisenä kylmäaineena.

Arinassa on jo kymmenen kohdetta, jotka on tehty hiilidioksiditekniikalla. Arinan yhteistyökumppanina uuden tekniikan käyttöönotossa on pohjoissuomalainen Jetitek Oy.

- He ovat alansa edelläkävijöitä ja kehittäjiä, Lehto kertoo.

Ensimmäisten myymäläinvestointien takaisinmaksuaika on noin kolme vuotta verrattuna perinteiseen tekniikkaan.

- Nykytekniikan oletetaan kestävän yhtä kauan kuin mikä tahansa muukin tekniikka. Huolto ja säätö täytyy tehdä yhteistyössä nykykylmälaiteasiantuntijan kanssa, Lehto sanoo.

Jatkossa on tarkoitus ottaa käyttöön hiilidioksidi/maalämpöjärjestelmän rinnalle poistoilmaa hyödyntävä ilmalämpöpumppujärjestelmä, jonka uskotaan olevan uusia laitoksia vieläkin tehokkaampi.

Projektin haasteena on ollut kylmäjärjestelmän yhdistäminen muuhun talotekniikan suunnitteluun.

- Toimijoita, jotka osaavat tämän tehdä, on vielä vähän. Alan toimijat on koulutettu perinteisiin järjestelmiin, ja tämä vaatii uuden omaksumista. Kun asia muutetaan euroiksi, sitä saadaan vietyä eteenpäin, Lehto sanoo.

- Perinteisiin, R404A-kylmäainetta käyttäviin laitoksiin voi olla tulossa veroja Suomessakin, sillä Ruotsissa on jo veroratkaisulla pyritty vähentämään tavanomaisia kylmäaineita kuten R404A:ta , Lehto muistuttaa.

Lehto itse on tehnyt energia-asioiden parissa työtä 1990-luvulta lähtien.

- Energiankulutus on ollut lempiaiheeni alusta asti. Energiansäästössä olennaista on yhteistyö. Tarvitaan toimijoita, joilla on ideoita, ja että johto lähtee mukaan hankkeisiin. Tarvitaan suunnittelijoita, jotka eivät katso vain omaa alaansa. Kun lvi- ja kylmätekniikka yhdistetään, rikotaan rohkeasti rajoja, Lehto sanoo.