Kiinko mukana palkitsemassa opinnäytetöitä: kiertotalousratkaisuja, ympäristösertifiointeja ja hyvä sisäilma

Kiinko on ollut mukana toteuttamassa Green Building Council Finlandin opinnäytetyökilpailua yhdessä Saint-Gobainin kanssa. Ansiokkaimmat työt palkittiin 1000 euron stipendeillä. 

Kiinteistöalan Koulutussäätiön tutkimusrahasto palkitsee ja kannustaa kiinteistö- ja rakennusalan opiskelijoita sekä tukee alan kehitystä monin tavoin.  Aktiivinen tieteellisen tutkimustoiminnan tukeminen sekä uuden tiedon tuottaminen vahvistavat koko alan imagoa.

Kestävästi rakennettu ympäristö -opinnäytetyökilpailuun osallistui tänä vuonna 13 erinomaista työtä kahdeksasta eri oppilaitoksesta. Töissä käsiteltiin tänä vuonna aikaisempia vuosia entistä kohdistetummin kestävää rakentamista ja kiertotaloutta. Kestävyys on yhä selkeämmin pääroolissa tutkimuksissa pelkän strategiatason käsittelyn sijaan. Töissä kestävyyttä lähestytään konkreettisemmin mittaus- ja todentamiskeinoja etsien. Töiden taso oli huomattavan korkea ja nyt valittujen kahden tutkielman lisäksi monet muutkin työt ansaitsevat kiitosta.

Kiinkon kehityspäällikkö Virpi Slotte totesi, että töiden taso oli huomattavan korkea ja kaikki työt olivat todella laadukkaita. Työt myös keskittyivät nimenomaan kestävään rakentamiseen. Vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser Saint-Gobainilta iloitsee kierrätysteeman näkymisestä töissä. Hän toteaa, että uudet kierrätysmateriaalit ovat tulevaisuudessa alan elinehto.

Voittajatyöt

Janne Mannersalon Hämeen ammattikorkeakouluun tekemä opinnäytetyö Uudisrakennuksen Joutsenmerkki sai kiitosta GBC Finlandin opinnäytetyökilpailussa ja nousi selkein pistein toiseksi palkittavaksi työksi. Raati totesi työstä: ”AMK-työksi erinomainen, jossa hyvää pohdintaa” ja ”Uuden sertifikaatin soveltamisohje, sisältää kehitysajatuksia järjestelmälle ja vaikutusten arviointia käyttäjälle.”

Työssä tarkastellaan Joutsenmerkin vaatimuksia käytännönläheisesti ja pohditaan, miten se pitää huomioida hankkeen toteutuksessa. Työssä pohditaan myös Joutsenmerkin hyödyllisyyttä ja mitä lisäarvoa merkki tuo rakennushankkeelle sekä mitkä ovat merkin kustannukset. Työssä esitetään myös parannusehdotuksia Joutsenmerkin sisältöön. Johtopäätösten pohjaksi työssä haastateltiin toteutuneiden Joutsenmerkittyjen kohteiden Järvenpään Mestariasunnot Oy:n omistama luhtitalon, Teijo-Talot Oy:n ryhmäkodin ja päiväkodin sekä HEVI kivitalojen omakotitalohankkeen toimijoita.

Tuomas Hirvijoen Oulun yliopistolle tekemässä Mineraalivillajätteen geopolymerisointi diplomityössä oli tavoitteena selvittää, kuinka hyvin mineraalivillajäte soveltuu geopolymeerien raaka-aineeksi.  Kilpailun raati oli vaikuttunut ja totesi työstä:”perusteellinen selvitystyö, jonka johtopäätökset hyviä” ja ”vastaa kasvavan korjausrakentamisen myötä syntyviin kierrätys ja uudelleenhyödyntämishaasteisiin” sekä “Syvä ja aidosti tekninen jätteestä tuotteeksi –tutkimus, joka avaa monia uusia mahdollisuuksia jopa betonin korvaamiseen”

Hirvijoen työssä tutkitaan, miten rakennus- ja purkujätteestä eroteltu mineraalivillajäte on hyödynnettävissä ja miten siitä saadaan lujia ja hyödynnettäviä uusiotuotteita. Mineraalivillajäte on nykyään hankalasti kierrätettävää ja sen uusiokäytöllä rakennus- ja purkujätteen määrää saataisiin vähennettyä oleellisesti. Työssä todettiin, että kaikki mineraalivillajätteet soveltuivat geopolymeerien lähtöaineeksi erinomaisesti ja tulevaisuudessa geopolymeereillä voidaan korvata neitseellistä raaka-ainetta erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Lisätietoja: kehityspäällikkö Virpi Slotte, puh. 0400 641 007, virpi.slotte@kiinko.fi

Opinnäytetyökilpailun toteuttajat