Kiinko laajentaa Viroon

Suomalaisten ja virolaisten yhteinen koulutusyritys käynnistää toimintansa syksyllä.

Pitkään hautuneet suunnitelmat liiketoiminnan laajentamisesta Viroon ovat toteutumassa. Tallinnassa toimiva koulutusyritys, josta Kiinko omistaa puolet, perustetaan kesäkuun aikana. Yhteistyökumppaneina on 50 prosentin osuudella virolainen EKHHL, joka vastaa Suomen Isännöintiliittoa ja Kiinteistöpalvelut ry:tä yhdessä.

Viron yhtiö palvelee muun muassa Virossa toimivia suomalaisyrityksiä koulutustarpeissa.

- Virossa on omaksuttu hyvin nopeasti kaikki, mitä Suomessa on tehty, ja enemmänkin. Viro on ollut edelläkävijä sähköisessä liiketoiminnassa, edellä meitä tietyissä kysymyksissä. Baltian maissa Viro on ykkönen koulutuksen kehittämisessä, Kiinkon toimitusjohtaja Keijo Kaivanto kertoo.

Kiinko on tehnyt virolaisten kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1994 lähtien.

- Ympäristöministeriö rahoitti tuolloin maiden välisiä hankkeita. Ajatuksena oli, että autetaan veljeskansaa, Kaivanto kertoo.

- Ajateltiin myös, että koulutus helpottaisi yhteistyötä yritysten kanssa jatkossa. Virolaiset kävivät Suomessa opissa, ja meiltä lähti luennoitsijoita paikan päälle. Tuolloin keskityttiin pitkälti isännöitsijäkoulutukseen. Tällä hetkellä virolaisilla on jo omat verkostonsa ja opettajansa, eivätkä he tarvitse enää tämän tyyppistä apua.

Vuosien 2006-2009 EU-hankkeen aikana syntyi ajatus vakiintuneemmasta yhteistyöstä. Yhtiön vetäjälle on tilakin valmiina, EU-hankkeen jatkoa varten vuokrattu huone Delta Plazan toimistotalossa osoitteessa Pärnun maantie 141.

Toimitusjohtaja Virosta, hallituksen puheenjohtaja Suomesta

- Virolaiset kumppanit vastasivat  rekrytoinnista ja esittivät kandidaatin, joka nimetään yksimielisesti hallituksen jäseneksi, joka vastaa Suomen toimitusjohtajaa.. Hallintoneuvoston (vastaa Suomessa osakeyhtiön hallitusta) puheenjohtaja tulee Suomesta, Kaivanto kertoo. Hallintoneuvostoon tulee kaksi edustajaa Suomesta ja kaksi Virosta.

Yrityksen toiminta käynnistyy varsinaisesti syksyllä. Perustajana Suomen puolelta on Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy.

Tavoitteena on, että yritys on kannattava kolmen vuoden päästä.

Viron markkinoiden ollessa neljännes Suomen markkinoista liikevaihdon tavoitteeksi on laskettu puoli miljoonaa euroa, josta ammatillisen koulutuksen osuus on noin kaksi kolmannesta ajankohtaiskoulutuksen osuus olisi noin kolmannes.

Potentiaalia liiketoiminnan laajentamiselle on myös Venäjän suunnalla, minne virolaisilla on hyvät yhteydet. Suomesta yhtiöön tuodaan koulutuksen mallit ja konseptit.

- Koulutuksen pedagogiset mallit ovat yleispäteviä ympäri maailmaa, Kaivanto uskoo.