25 vuotta Kiinkossa

Koulutuspäällikkö Katja Järvi tietää, mistä isännöitsijät puhuvat.

Katja Haarma

Katja Järvi päätyi Kiinkoon aikanaan miettimään, mitä jatkossa haluaisi tehdä. 

”Miettimistä on nyt kestänyt neljännesvuosisata”, Järvi naurahtaa.
 
 Nopeasti muuttuva työ kasvavassa organisaatiossa vei mukanaan ja opiskelu hoitui työn ohessa.  Järvi oli Kiinkon kuudes työntekijä, kun tänään henkilökuntaa on 38.

Tällä hetkellä Järven vastuulla on pääosin isännöintikoulutus ja lisäksi hän vastaa Kiinkon hankinnoista, toimitilojen muutoksista sekä osallistuu erilaisiin
tapahtumiin ja asiakkuuksien hallintaan.

Työssään hän pitääkin tärkeimpänä asiana asiakkaiden kuuntelemista.

”Asiakkaiden ei tarvitse olla valmiin tarjonnan varassa, vaan voimme tarvittaessa räätälöidä  koulutuksen yrityksen tarpeiden mukaan. Kiinkon arvojen mukaisesti toimimme kuunnellen, kannustaen ja kehittäen.”

Samasta syystä Järvi kiertää paljon alan tapahtumissa: tapaa asiakkaita koulutusten ulkopuolella, kerää ideoita ja kuulee, mitä työelämässä tapahtuu.

”Missä vain isännöitsijöiden kanssa juttelee, samat aiheet nousevat esiin: hyvistä isännöitsijöistä on pulaa ja huoneistoremontit ja niiden valvonta sekä kiristyvät energiamääräykset ja niiden tuomat kustannukset puhuttavat”, Järvi kertoo.

Isännöitsijäpulan Järvi uskoo johtuvan siitä, että ala on vasta kehittymässä eikä työn arvostus ole vielä sillä tasolla, jolla sen kuuluisi olla.

”Kuka tahansa voi ryhtyä isännöitsijäksi ja epäpätevät isännöitsijät heikentävät alan mainetta. Työ on myös raskasta ja siihen kuuluu paljon iltakokouksia. Profiili on kuitenkin nousemassa ja monet nuoret haluavat kouluttautua ammatti-isännöitsijäksi”, Järvi kertoo.

Uusi asunto-osakeyhtiölaki on tuonut asukkaille velvoitteen ilmoittaa huoneistoremonteista

”Isännöitsijät kaipaavat tietoa siitä, minkä verran asukkaat ilmoituksia tekevät ja jättävät tekemättä, mikä on kohtuullinen veloitus remonttien valvonnasta, miten ilmoituksia säilytetään ja miten niiden siirto hoidetaan isännöintitoimiston vaihtuessa.”

Järvi opiskelee parhaillaan työn ohella markkinointiviestinnän erikoisammattitutkintoa Markkinointi-instituutissa. Tutkintoon kuuluu lähiopiskelupäiviä ja etäopintoja kuten Kiinkon koulutusohjelmissakin.

”Markkinointiviestinnässä kiinnostaa sen haastavuus: miten saada ihmiset kiinnostumaan tietotulvan keskellä, miten löytää tärkeä asia, mistä viestiä. On myös kiva nähdä, miten muualla järjestetään vastaavan tyyppinen koulutus”, Järvi sanoo.

Työn ja opiskelun ohessa Katja Järvi harrastaa ruoanlaittoa, golfia ja matkustaa aina, kun se on mahdollista. Seuraavaksi hän haluaisi lähteä uudestaan Barcelonaan.