Koulutusta tarinoiden voimalla

19.12.2016, Aihe: Koulutus / Kirjoittaja Virpi Slotte

”Tarinaa olisi Kalle Päätalon verran” kertoi Kiinkon tuorein ykkösluennoitsija heti valinnan jälkeen.

Järjestyksessä 21. vuoden luennoitsija on tänä vuonna Kiinteistöliitto Uusimaassa neuvontainsinöörinä työskentelevä Jari Hännikäinen. Hän on suosittu kouluttaja, joka on tuttu näky Kiinkon tiloissa niin isännöinnin perusteiden, ammattitutkinnon kuin monien kiinteistön kunnon, ylläpidon ja tekniikan koulutusten luennoitsijana.

Jari on hyvä esimerkki siitä, miten insinööri voi elävöittää opetustaan siinä missä jonkin muun alan edustaja - ja usein varsin menestyksellisesti. Tästä on osoituksena opiskelijoiden antaman myönteisen palautuksen määrä. Hyviä arvosanoja ropisee niin oman alan asiantuntemuksesta kuin opetustaidosta.

Kun tiedustelin mahdollisia syitä hänen loistaviin opiskelijapalautteisiinsa, sain vastaukseksi kaksi asiaa: asioiden tiivistäminen ja selkeys sekä mahdollisimman paljon tarinoita. Jarille on tärkeää ”viedä koulutus sille tasolle, että sisältö on ymmärrettävää mutta se ei ole kuin lapsille luennointia”. Hän pyrkiikin välttämään ammattiterminologian käyttöä ja havainnollistaa asiat puhumalla ”insinööriä suomeksi”.

Tekniset asiatkin taipuvat hyvin tarinoiksi. Tarinat ovat luonnollinen tapa välittää tietoa ihmisille. Niin tekivät ihmiset entisaikaan, ja niin me teemme edelleen arjessa. Käytämme tarinoita, koska ne elävöittävät kertomiamme asioita. Tarinoihin on helppo upottaa erilaisia elementtejä, ja ne on helppo kuvitella mielessään. Jarin mukaan suurin haaste opetuksessa onkin saada niitä mahtumaan tarpeeksi mukaan.

Vuoden luennoitsija kertoo tietävänsä onnistuneensa silloin kun luennon alussa opiskelijat ilmoittavat etteivät tiedä tekniikasta juuri mitään mutta pois lähtiessä toteava, että asiat ovatkin ymmärrettäviä ja niitä on mahdollista omaksua. Tämän muutoksen alkusysäyksenä toimii usein juuri hyvin rakennettu tarina. Esimerkiksi sellainen, joka alkaa sanoilla: jo muinaiset foinikialaiset käyttivät asbestia. Itse en ole kuullut tarinaa loppuun mutta jotain sen voimasta kertoo palaute: ”kouluttaja sai asbestilainsäädännön kuulostamaan kiehtovalta maailmalta”.

Vuoden luennoitsija 2016

Virpi Slotte

toimii Kiinkon kehityspäällikkönä (R&D) mottonaan: Learning is a treasure which accompanies its owner everywhere.

Kirjoita kommentti